c S
Dnevne novosti

Aladrović: Novim usklađenjem mirovine rastu za 2,5 posto

23.08.2021 07:45 NOVAC
SPLIT, 20. kolovoza 2021. (Hina) - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u petak da će zbog usklađenja mirovine u Hrvatskoj porasti 2,5 posto čime prosječna mirovina raste za nešto više od 68 kuna.

“Danas smo dobili podatke Državnog zavoda za statistiku, koji se odnose na kretanje cijena i kretanje plaća, i na temeljem tih podataka formirali smo usklađenje od gotovo 2,5 posto”, izjavio je Aladrović  koji je boravio na otvaranju Sportskih igara mladih. Prosječna mirovina povećat će se od 1. srpnja za 68 kuna, rekao je Aladrović te dodao kako je to najveći porast mirovine temeljem usklađenja od 2018. godine. Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj.

 “Možemo biti zadovoljni s tim usklađivanjem, to je rezultat mirovinske reforme iz 2019 te rada Vlada jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj”, ocijenio je ministar.Na pitanje može li prosječni umirovljenik biti zadovoljan s povećanjem od 68 kuna, Aladrović je odgovorio kako je to pitanje kod svakog usklađenja no da se Vlada trudi i čini sve da ono bude više. “Podaci govore da imamo relativno visoka usklađenja pogotovo u odnosu na one ranije periode, i činit ćemo sve da to tako bude i ubuduće”, kazao je. 

Najavio je da će Vlada redefinirati mirovine koje nisu adekvatne, poput obiteljskih mirovina za koje se uskoro uvodi novi model što će povećati njihov iznos. Rekao je i da je u proteklih 5 godina najniža mirovine povećana za više od 23 posto, prosječna za 18 posto, u posljednjih godinu dana porast mirovina iznosi gotovo 5 posto.