c S
Dnevne novosti

Aladrović o poskupljenju energenata: Vlada će reagirati bude li potrebno

11.01.2022 07:25 ZAGREB, 10. siječnja 2022. (Hina) - Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da će Vlada, bude li potrebno, reagirati u vezi poskupljenja energenata i vidjeti što treba učiniti odmah, a što na temelju praćenja trendova, odnosno je li rast cijena kratkotrajan ili je rezultat poremećaja na tržištu.

Vlada može i hoće reagirati kada se za to stvori potreba, no trenutno razmatramo različite scenarije, prije svega Ministarstvo gospodarstva, i donijet ćemo potrebne mjere. No, treba vidjeti pokazatelje i o njima razgovarati prvo na ekonomskoj pa onda na političkoj razini, rekao je Aladrović novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Plaće i dalje trebaju rasti brže od inflacije

U vezi moguće nestašice plina zbog velikog nesrazmjera između nabavne i prodajne cijene, koji ugrožava distributere, Aladrović je uvjeren da nestašice neće biti. Ključnim pitanjem smatra nastavak rasta plaća brže od od inflacije. U proteklih pet godina prosječan nominalni rast plaća iznosio je 28 posto, a cijena 11 posto, a razlika predstavlja realan rast plaća. Aladrović je najavio za utorak nastavak kolektivnih pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi na kojem ćemo predstaviti Vladinu ponudu na njihov zahtjev za povećanjem osnovice plaća. Sindikalne zahtjeve za 13. plaćom ocijenio je nerealnim. No, u pregovorima se ne razgovara samo o osnovici nego i nizu materijalnih prava, kazao je izrazivši otvorenost Vlade za to jer predviđena masa za plaće nije ograničavajući faktor za pregovaranje. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever naglasio je kako je rast plaća nužan zbog povećanih životnih troškova, a treba očuvati kupovnu moć građana. Postoje modeli i metode, jedan je francuski da se odredi najviša razina porasta cijena, a mogućne je i smanjivanje trošarina, odnosno PDV-a na prehrambene proizvode za koje to još nije učinjeno. Važno je da cijene ne divljaju, rekao je Sever upozorivši da građani neće moći sami podnijeti taj teret. Vlada treba zaštititi potrošače od cjenovnih udara, a HNB je izravno zadužen za nadzor nad cijenama i njihovu stabilnost.

Vrijeme jeftine energije je prošlo

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić upozorio je da na proizvođačke cijene energenata, na koje ne možemo utjecati, dolazi niz naknada i davanja. Vrijeme jeftine energije je prošlo i prema tome se moramo ravnati. Ustvrdio je kako su neke monopolističke tvrtke nerealno podizale cijene pokrivajući tako svoje neracionalnosti koje vuku godinama, odgovornost je države da to malo "protrese". Država treba intervenirati kada je potrebno, a to je vrijeme, što se tiče inflacije, došlo. No, Zorić se pritom protivi ograničavanju poslovanja tvrtki koja su spremne preuzeti rizik. Na sjednici GSV-a razmatran je i državni proračun za ovu godinu te projekcije proračuna za 2023. i 2024.