c S
Dnevne novosti

Aladrović: Reformom socijalnog sustava se ne ukidaju obiteljski domovi, nego podiže standard

08.10.2021 07:25 ZAGREB, 7. listopada 2021. (Hina) - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u četvrtak kako namjera transformacije sustava obiteljskih domova nije ukidanje već podizanje standarda i skrbi za starije osobe te najavio potpuno transparentne liste čekanja.

"Ovdje nije riječ o ukidanju. Ovdje je riječ o transformaciji, o podizanju standarda svih umirovljenika koji se trenutno nalaze u toj vrsti smještaja", rekao je Aladrović gostujući u emisiji RTL Danas. 

Prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi, predstavljenom u okviru reforme sustava socijalne skrbi, obiteljski su domovi dobili pet godina za prilagodbu i odluku žele li postati privatna ustanova koja može primati i više od 20 korisnika. Za to moraju ispunjavati određene minimalne tehničke uvjete, odnosno, standarde. Primjerice, u privatnim ustanovama, određeni standardi zahtijevaju veću količinu djelatnika i zaposlenih medicinskih sestara i njegovatelja. "To u prijevodu znači i višu skrb za naše starije osobe", istaknuo je ministar, napomenuvši kako je cilj "podići standard ali i pružiti veću količinu izvaninstitucionalnih usluga". Oni koji nisu voljni postati privatni dom, mogu ići prema udomiteljstvu. Aladrović je izrazio uvjerenje da je transformacija provediva u predviđenome roku od pet godina, a što se tiče same prakse prijelaznog razdoblja, kazao je kako je njegovo ministarstvo otvoreno za razgovor te planira sa svim vlasnicima i osobama koje se bave tim poslom naći adekvatna rješenja, s konačnim ciljem transformacije.

Govoreći o dugačkim listama čekanja za domove, ministar je kazao kako je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 370 milijuna kuna za gradnju osam centara za starije osobe - kombinaciju institucionalnog i vaninstitucionalnog smještaja s čitavim nizom vaninstitucionalnih usluga, a u planu je gradnja još takvih centara u sljedećem razdoblju, financiranjem kroz EU fondove. "Trenutno je u ugovaranju oko milijarda kuna infrastrukturnih projekata iz domene socijalne skrbi, a jedan dio se odnosi i na socijalne usluge", naveo je Aladrović. Što se tiče konkretnih rokova čekanja, kazao je kako nije moguće jednostavno odgovoriti u kojem će roku apsolutno svi imati svoje mjesto u domu, ali da je zbog trenutno netransparentne situacije i neuređenih lista čekanja pokrenut projekt kojim se planira tijekom prvoga tromjesečja 2022. učiniti sve liste čekanja javnima i transparentnima.