c S
Dnevne novosti

Aladrović: Tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize

19.08.2021 07:25 ZAGREB, 18. kolovoza 2021. (Hina) - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu da je tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize te u punom zamahu.

"Podaci za prvih 15 dana kolovoza govore nam da idemo u dobrom smjeru. Prelazimo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta", rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade. Očekuje stabilne podatke o tržištu rada i da će Hrvatska zadržati najveći broj zaposlenika u posljednju 21 godinu, koliko ih na taj način statistički prati. U idućem će razdoblju biti izazov naći adekvatnu radnu snagu, a ministar također očekuje porast radničkih primanja. No, i dalje je potreban oprez zbog covid krize, kao i financijska pomoć pojedinim granama gospodarstva kako bi se zadržala radna mjesta. "Mjere za očuvanje radnih mjesta proširene su za srpanj, a za kolovoz nemamo nekakve intenzivne zahtjeve od poslodavačkih udruga jer se vidi snažni ekonomski rast. Snažna turistička sezona je pozitivno utjecala na tržište rada i poslovnu sposobnost poduzetnika", kaže Aladrović. Treba se stoga koncentrirati na pojedine sektore kojima je potrebna pomoć, iako se i oni sve više smanjuju, pa Aladrović očekuje da ćemo u idućem razdoblju više novca iz državnog proračuna uložiti u nova radna mjesta.

O tome tko ima pravo za potporu za kolovoz još nije bilo razgovora jer gotovo svi mogu neometano raditi i ostvarivati poslovnu aktivnost, a nakon godišnjih odmora predstoje o tome razgovori s  Hrvatskom udrugom poslodavaca i sindikatima.