c S
Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj

27.06.2022 07:00 WASHINGTON, 24. lipnja 2022. (Hina/AFP) - Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji, što je odluka o pitanju koje izaziva jedne od najogorčenijih podjela u američkom političkom životu.
Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je povijesnu odluku u slučaju "Roe protiv Wadea" iz 1973. koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u. Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj. "Ustav ne daje jamči na pobačaj; 'Roe i Casey' su poništeni, a ovlasti za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njihovim izabranim predstavnicima", poručio je Vrhovni sud SAD-a. Sudac Samuel Alito je u mišljenju većine kazao da "pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje o kojemu Amerikanci imaju oštro oprečne stavove". "Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj", rekao je.

Šest je sudaca bilo za poništenje presude Roe protiv Wadea, a troje je glasalo protiv.

Presuda će vjerojatno pokrenuti niz novih zakona u otprilike polovici od 50 američkih država kojima će se snažno ograničiti ili potpuno zabraniti i kriminalizirati pobačaj. Novom je odlukom poništena presuda Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea u kojoj se navodi da žene imaju pravo na pobačaj na temelju ustavnog prava na privatnost vlastitog tijela. Alitovo mišljenje uvelike održava i nacrt njegova mišljenja čiji je sadržaj procurio početkom svibnja, što je potaknulo demonstracije diljem zemlje, dok se pojačalo osiguranje oko Vrhovnog suda u središtu Washingtona. Barikade su podignute oko suda kako bi se zadržali prosvjednici, nakon što je naoružani muškarac uhićen 8. lipnja u blizini kuće konzervativnog suca Bretta Kavanaugha. Presuda je suprotna međunarodnom trendu liberaliziranja zakona o pobačaju, uključujući u zemljama poput Irske, Argentine, Meksika i Kolumbije, u kojima Katolička Crkva i dalje ima značajan utjecaj.

Pobjeda religijske desnice

Presuda predstavlja pobjedu religijske desnice nakon 50 godina borbe protiv pobačaja. Očekuje se da će se zagovornici zabrane pobačaja težiti zabrani u cijeloj zemlji, navodi AFP. Presuda je omogućena nominacijom troje konzervativnih sudaca - Neila Gorsucha, Kavanaugha i Amy Coney Barrett - u mandatu republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.Pred Vrhovnim sudom danas je zapravo bio zakon o zabrani pobačaja u Mississippiju nakon 15. tjedna trudnoće. Potvrdivši taj zakom, Vrhovni sud je efektivno srušio i presudu iz 1973. Prema Guttmacher institutu, 13 država već ima spremne pravne mehanizme po kojima će zabraniti pobačaj nakon današnje odluke Vrhovnog suda. Deset drugih saveznih država ima zakone iz razdoblja prije 1973. koji bi mogli ponovno stupiti na snagu ili predviđaju zakone kojima bi se zabranio pobačaj nakon šestoga tjedna, prije no što mnoge žene saznaju da su trudne. Trudnice iz država s restriktivnim zakonodavstvom putovat će u drugu saveznu državu s legalnim pobačajem ili će ilegalno pobaciti. Nekoliko demokratskih saveznih država očekuje porast broja pobačaja pa su poduzele korake za olakšavanje pobačaja, a klinike su preusmjerile svoje resurse.