c S
Dnevne novosti

APN dosad zaprimio 2765 zahtjeva za stambene subvencije

13.10.2020 07:05 ZAGREB, 12. listopada 2020. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u sklopu petog po redu natječaja, dosad je zaprimila 2765 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a trenutno ih je obrađeno 1130.
APN je zahtjeve, koje banke predaju u ime svojih klijenata, počeo zaprimati 28. rujna, a do danas, 12. listopada, pristiglo ih je 2765. Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva obrađeno ih je 1130, odobreno ih je 930, za 199 zahtjeva zatražena je dopuna, a jedan zahtjev je odbijen, izvijestili su u ponedjeljak iz APN-a na upit Hine. Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, zadnji u proljeće ove godine, a prema podacima resornog ministarstva, kroz ta četiri kruga odobreno je više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju, u obiteljima koje koriste tu mjeru do sada je rođeno više od 1950 djece, pri čemu je država do rujna ove godine za subvencije uplatila gotovo 244 milijuna kuna.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,12 posto do 3,50 posto

APN je u prvoj polovici rujna sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto. Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. 

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.