c S
Dnevne novosti

Armenija i Azerbajdžan podnijeli tužbu Međunarodnom kaznenom sudu zbog sporne regije

27.09.2021 07:05 MOSKVA, 24. rujna 2021. (Hina/dpa) - Armenija i Azerbajdžan podnijeli su tužbe Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) u Den Haagu zbog pokrajine Nagorno Karabah zbog koje su dvije zemlje ratovale krajem prošle godine.

Azerbajdžan je poduzeo ozbiljne korake kako bi ratne zločince izveo pred lice pravde, rekao je predsjednik Ilham Alijev u intervjuu objavljenom u petak za ruski časopis National Defence. MKS je potvrdio da je podnijeta tužba kojom Azerbajdžan optužuje susjednu zemlju za "etničko čišćenje". Samo nekoliko dana prije toga, Armenija je također podnijela tužbu sudu, optužujući azerbajdžansko rukovodstvo, između ostalog, za ubojstva i mučenja ratnih zarobljenika.

Dvije bivše sovjetske republike dva su puta ratovale zbog pokrajine Nagorno Karabah. Azerbajdžan je izišao kao pobjednik iz prošlogodišnjeg rata koji je započeo u rujnu. Više od 6.500 ljudi izgubilo je život u tromjesečnim borbama, a Azerbajdžan je vratio kontrolu nad velikim dijelom Nagorno Karabaha. Dio pokrajine još uvijek kontrolira međunarodno nepriznata republika Nagorno Karabah, sada povezana s Armenijom samo uskim koridorom u kojemu su stacionirane ruske postrojbe. Usprkos primirju sklopljenom uz rusko posredovanje, napetosti se i dalje raspiruju.