c S
Dnevne novosti

Austrijski kancelar Kurz dao ostavku zbog sumnje u korupciju

11.10.2021 07:05 BEČ, 9. listopada 2021. (Hina/AFP) - Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz, osumnjičen da je umiješan u korupcijsku aferu, predao je u subotu navečer ostavku usred nove političke krize koja je zahvatila tu srednjoeuropsku zemlju.

"Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni kaos i u slijepu ulicu", rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi "stabilnosti" zemlje i odbijajući "lažne optužbe". "Želim prepustiti mjesto drugome kako bih spriječio kaos", rekao je, dodajući da je za svog nasljednika predložio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga. Otkako je u srijedu državno odvjetništvo izvijestilo o pokretanju istrage protiv njega za korupciju, Sebastian Kurz je bio pod pritiskom da se povuče.

Tridesetpetogodišnji čelnik sve dosad je odbijao to učiniti tvrdeći da je riječ o "izmišljenim" optužbama. No stranka Zelenih, manjinski partner u vladi, zaredala je s kritikom zadnjih dana. U petak je vicekancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler ocijenio da Kurz "nije više sposoban obnašati dužnost", nakon razgovora s čelnicima drugih stranaka. Konzervativci (OVP) sada trebaju predložiti "besprijekornog" kandidata, rekao je.

Kurza se sumnjiči da se od 2016. do 2018. koristio vladinim novcem kako bi osigurao povoljno pisanje o svojoj stranci u medijima. Kurz zajedno s devetero osumnjičenika i tri organizacije obuhvaćeni su istragom za nekoliko prekršaja u vezi s tom aferom. Policija je u srijedu pretražila prostorije konzervativne stranke OVP-a i kancelarov ured. Spis državnog odvjetništva temelji se na prikupljenim sms porukama. "Moći ću to objasniti, siguran sam", rekao je Kurz, istaknuvši da je telefonske poruke napisao "potaknut okolnostima"."Samo sam čovjek, s osjećajima i s pogreškama", rekao je.

Sebastian Kurz koji je u vladu ušao prije deset godina kao državni tajnik a zatim je postao ministar vanjskih poslova, prvi put je stupio na kancelarsku dužnost u prosincu 2017. U koaliciji s krajnje desnim FPO-om, njegova se vlada u svibnju 2019. raspala zbog korupcijskog skandala poznatog kao Ibizagate. U siječnju 2020. vraća se na vlast, ovaj put sa Zelenima. Ta je koalicija već više puta bila na kušnji zbog drugih afera i razlika u vezi s izbjegličkim pitanjem.