c S
Dnevne novosti

Bačić: Konstrukcijsku obnovu će osigurati država i jedinice regionalne samouprave

20.10.2021 07:20 ZAGREB, 19. listopada 2021. (Hina) - Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak da će izmjenama Zakona o obnovi konstrukcijsku obnovu u cijelosti osigurati država i jedinice lokalne i regionalne samouprave, a konstrukcijski će se obnoviti i nelegalizirani objekti koji se mogu legalizirati.

Bačić je, nakon sastanka vladajuće koalicije, rekao da ih je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat detaljno izvijestio o predloženim izmjenama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

"Na prostorima obuhvaćenim potresom država i lokalna samouprava će u cijelosti snositi troškove konstrukcijske obnove. Građani se oslobađaju participacije u konstrukcijskoj obnovi vlastitih objekata", kazao je Bačić. Također, izmjenama zakona će država će u cijelosti platiti konstrukcijsku obnovu nelegaliziranih objekata koji se mogu legalizirati a za koje njihovi vlasnici nisu podnijeli zahtjev za legalizacijom.

"Ovim ćemo zakonom to premostiti. Ući će se u konstrukcijsku obnovu i država će platiti konstrukcijsku obnovu i tih objekata, a nakon toga slijedi legalizacija", poručio je. Dodao je i da u konstrukcijsku obnovu neće ući oni objekti koji se prema zakonu ne mogu legalizirati.

Bačić je rekao i da se izmjenama tog zakona podižu pragovi koji omogućuju provedbu Zakona o javnoj nabavi te nabavu roba, usluga i radova, a njime se rješava i dubioza vezana uz mjesto prebivališta u trenutku potresa. Tako će se konstrukcijski obnoviti i objekti neovisno o tome je li vlasnik u tom trenutku imao na tom prostoru prebivalište ili ne.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a izvijestio je da su na sastanku vladajuće koalicije razgovarali o aktivnostima Vlade i Sabora tijekom ovog tjedna i planovima za iduće razdoblje te i o sutrašnjem glasovanju u Saboru o glavnom ravnatelju HRT-a.

Vladajuća koalicija raspravila je i najavljeni Zakon o radu koji je još na radnoj skupini ministarstva, dodao je. Bačić je istaknuo da kroz tripartitni razgovor, s poslodavcima i sindikatima, žele donijeti moderan zakon koji je prilagođen vremenu i novim okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa te donijeti i druga rješenja za prijepore koji se duži niz godina pojavljuju između Vlade i sindikata te poslodavaca vezano uz ugovore o radu.