c S
Dnevne novosti

Bačić: Vladajuća koalicija u utorak odlučuje o kandidatima za predsjednika VS-a

04.10.2021 07:30 ZAGREB, 1. listopada 2021. (Hina) - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je najavio da će vladajuća koalicija u utorak donijeti konačni stav o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, bez obzira na to što je predsjednik Zoran Milanović već najavio da će za tu dužnost predložiti suca Radovana Dobronića.

"Svrha sjednice Odbora za pravosuđe nije izjasniti se samo o kandidatu predsjednika Republike za predsjednika, sucu Dobroniću, nego o svim kandidatima koji su saslušani na prethodnoj sjednici. Kao što je Predsjedništvo HDZ-a najavilo, za idući tjedan smo planirali donošenje stava i odluke o svim kandidatima, a ne samo o Dobroniću", rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Najavio je da će u ponedjeljak, na sjednici Predsjedništva HDZ-a, i u utorak na sastanku vladajuće koalicije, donijeti konačan stav o svim kandidatima. Iako je sjednica Odbora za pravosuđe na tu temu sazvana za ponedjeljak, Bačić je rekao kako pretpostavlja da se o tome onda na sjednici Odbora u ponedjeljak neće odlučivati i vjeruje da će predsjednik Odbora Mišel Jakšić prolongirati tu sjednicu za koji dan kasnije.

Prema Bačićevim riječima, nije svrha Zakona o sudovima i postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda da se na Općoj sjednici VS-a pa ni na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe određuje o kandidatu koji je u javnosti, prije nego što je postupak dovršen, istaknut kao kandidat predsjednika Republike, nego je svrha izjasniti se o svim kandidatima. Time bi se, smatra Bačić, predsjedniku Republike olakšalo da, kada donosi odluku, uvažava i stavove ta dva tijela, a na njemu je da donese odluku, pri čemu ga nijedan od stavova ovih tijela ne obvezuje. "Svi kandidati trebaju imati jednak pristup toj dužnosti i mi ćemo na taj način postupiti i prema sucu Dobroniću i prema svim ostalim kandidatima", ustvrdio je.