c S
Dnevne novosti

Bauk: izmjenama Zakona o sustavu državne uprave do bolje organizacije

07.02.2014 07:26 ZAGREB, 6. veljače 2014.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako će izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, kojima se predlaže preustroj ureda državne uprave u županijama, rezultirati boljom organizacijom, ali i financijskim uštedama.

"Mislimo da će preustroj poboljšati organizaciju, a imat će i određene financijske učinke, no oni nisu u prvom planu jer u uredima državne uprave radi ukupno jedan posto svih zaposlenih na proračunu", rekao je Bauk novinarima komentirajući taj zakonski prijedlog koji je vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Umjesto 20 sadašnji ureda, radi učinkovitije raspodjele poslova, predlaže se ustrojavanje pet ureda: za središnju Hrvatsku sjeverozapadnu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju, Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju. Uštede će, kazao je Bauk, biti isključivo na plaćama rukovodećih službenika.

Na rukovodećim mjestima je to, samo na mjestima predstojnika i zamjenika, smanjenje broja ljudi s 40 na 10, a tako će proporcionalno ali ne baš u toj mjeri i ostala niža rukovodeća mjesta, pojasnio je. "Želimo ovom reorganizacijom ojačati urede državne uprave kao prvostupanjska upravna tijela", rekao je Bauk.

Radi se o organizacijskom pitanju i mislimo da će na taj način biti efikasniji rad ureda državne uprave, kazao je podsjećajući kako se taj organizacijski koncept u Ministarstvu uprave razmatrao i prije nego je postao ministar. HDSSB je predloženim zakonom djelomično zadovoljan, rekao je HDSSB-ov Josip Salapić. "Mi smo djelomično zadovoljni, no zalažemo se za regionalizaciju na veliko", rekao je novinarima.

Vladajući bi, mišljenja je, trebali provesti svoj program. "Takav ustroj i broj jedinica lokalne samouprave ne funkcionira i guši sustav te treba konačno donijeti političku odluku, a potom stručnu, gospodarsku, financijsku i druge", rekao je.