c S
Dnevne novosti

Beroš pozvao liječnički sindikat i udruge na dijalog

21.07.2022 07:25 ZAGREB, 20. srpnja 2022. (Hina) - Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je, odgovarajući na prozivke liječničkog sindikata i strukovnih udruga, ponovio da su plaće u zdravstvu u protekle četiri godine rasle 40 posto, ustvrdio da je u tom razdoblju zaposleno 1888 liječnika, te pozvao sindikat i udruge na dijalog.

Beroš u priopćenju ističe da porast plaća od 40 posto nije floskula, već činjenica koju potkrjepljuju poduzete aktivnosti Vlade od nedavno donesene Uredbe o koeficijentima, ukupnog povećanja izdataka za zaposlene u sustavu zdravstva u prethodne četiri godine za postojeće i novozaposlene liječnike do covid dodataka od 10 posto, što čini porast od 3,5 milijardi kuna. Beroševa reakcija uslijedila je nakon što je Hrvatski liječnički sindikat, nezadovoljan koeficijentima i plaćama, pozvao liječnike da rade striktno prema propisima, što bi  moglo donijeti još duže liste čekanja uz blokadu zdravstvenog sustava. Iako su ga sindikat i komora prozvali da ih ignorira i ne odgovara na njihove dopise, Beroš im poručuje da su njegova vrata otvorena "za sve koji se vode istim motivima, na dobrobit sustava s pacijentima u središtu".

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić istaknuo je u ponedjeljak da su liječnici temeljni nositelji zdravstvene zaštite, ali ih Vlada ne tretira kao ravnopravne partnere u pregovorima nego ih sustavno ignorira. Ministar pak odgovara da su "svi djelatnici jednako snažne karike" te podsjeća na Odluku Vlade koja sustavno rješava naslijeđenu problematiku neisplaćenog prekovremenog rada. "Tako je prethodni mjesec isplaćeno ukupno 225 milijuna kuna liječnicima i medicinskim sestrama, a do kraja godine očekujemo još toliko. Također rebalansom državnog proračuna u lipnju, osigurali smo sredstva za pokriće troškova tužbi za porast osnovice od 6 posto u iznosu od 194 milijuna kuna, koje ćemo uskoro usmjeriti prema svih 165 zdravstvenih ustanova“, istaknuo je Beroš. Najavio je i da slijede iskoraci u unapređenju radno-pravnog statusa liječnika, izjednačavanje koeficijenata specijalista u primarnoj i bolnicama, a odgovorio je i na upozorenja Komore da odljev liječničkog kadra dovodi u pitanje održivosti zdravstvenog sustava. Beroš kaže da je "u prethodne četiri godine zaposleno dodatnih 1888 liječnika, od toga u prošloj godini njih 344", a najavio je i novu organizaciju rada. Osnivanje centara izvrsnosti, ističe, više neće biti ograničeno samo na kliničke ustanove, već se mogućnost osnivanja centara izvrsnosti proširuje na sve bolnice, a status centra izvrsnosti bazirat će se isključivo na indikatorima kvalitete.