c S
Dnevne novosti

BiH: Prekinuta blokada Vijeća ministara, donesena odluka o financiranju državne uprave

29.09.2021 07:05 SARAJEVO, 28. rujna 2021. (Hina) - Vijeće ministara BiH u utorak je zasjedalo po prvi puta nakon gotovo dvomjesečne blokade, a na sjednici je donesena odluka o privremenom financiranju koja je bila nužna da bi država nastavila otplaćivati svoj vanjski dug, ali i isplaćivati plaće za više od 20 tisuća zaposlenih u državnoj službi i različitim agencijama.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara sjednica je održana telefonski, a ministri su jednoglasno dali suglasnost na odluku o privremenom financiranju u iznosu od 249 milijuna konvertibilnih maraka (996 milijuna kuna). Odluke o privremenom financiranju Vijeće ministara prisiljeno je donositi svaka tri mjeseca jer državni parlament zbog političkih opstrukcija još nije usvojio proračun za 2021. godinu.

Odluka koja je donesena u utorak bila je neizvjesna jer su ministri iz reda bosanskih Srba po nalogu iz Banje Luke blokirali rad Vijeća ministara kao što to čine i zastupnici iz Republike Srpske u dva doma državnog parlamenta te Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH. Te blokade uspostavljene su odlukom Narodne skupštine RS koja je usvojila Dodikov prijedlog o bojkotu s ciljem poništavanja odluke o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegetlija u ponedjeljak je najavio kako bi ta blokada mogla biti prekinuta jer nema drugog načina da se osiguraju plaće za više od sedam tisuća Srba zaposlenih u tijelima državne vlasti.Odlukom donesenom u utorak ujedno se pokazala neutemeljenom Dodikova prijetnja kako će na blokadama dosljedno inzistirati a da će plaće državnim službenicima iz RS umjesto iz proračuna BiH biti osigurane iz proračuna entiteta. Tegeltija je ranije kazao kako bi to bila "skupa odluka" za koju u RS nemaju novaca. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) i delegacije Europske unije u BiH u utorak su pozvali Dodika i vlasti RS da prestanu s prijetnjama, ucjenama i blokadama i koncentriraju se na provedbu reformi. "Krajnje je vrijeme vratiti se za stol i razgovarati o temama od suštinskog interesa. Blokade ne koriste nikome", kazao je šef delegacije EU u BiH Johan Sattler komentirajući ponašanje političara iz RS.