c S
Dnevne novosti

BiH: Umirovljenom generalu vojske Republike Srpske određen pritvor zbog nijekanja genocida u Srebrenici

10.08.2021 07:10 SARAJEVO, 9. kolovoza 2021. (Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odredio pritvor umirovljenom generalu Milomiru Savčiću, predsjedniku organizacije koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba, nakon što je u nekoliko javnih nastupa dovodio u pitanje sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici.

Savčiću (62) je pred Sudom BiH 2020. godine počelo suđenje po optužnici koja ga tereti da je odgovoran za ratne zločine, uključujući pomaganje u počinjenju genocida nad više od osam tisuća srebreničkih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. Sud je ranije dopustio da ostane na slobodi dok mu traje suđenje, no uz zabranu javnih istupa i komentiranja činjenica vezanih za taj postupak, što se odnosilo i na karakter zločina koji mu se stavljaju na teret.

Sada mu je, na zahtjev Tužiteljstva BiH, određen pritvor koji će trajati najmanje mjesec dana. Sud je uvažio primjedbe tužitelja Ibre Bulića, koji je na ročištu održanom ranije tijekom dana kazao kao je Savčić prekršio mjere zabrane jer je javno dovodio u pitanje kvalifikacije iz optužnice koja je protiv njega ponesena. Također se u usprotivio novim izmjenama Kaznenog zakona BiH kojima je uvedena kazna zatvora za osobe koje niječu ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici.

Savčić je tako za medije u Republici Srpskoj kazao kako se protivi "dogmi o Srebrenici", pozvavši Srbe da nastave dokazivati kako tamo nije bilo genocida. On također tvrdi i da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) svoje presude optuženima za genocid u Srebrenici donio bez činjenica i materijalnih dokaza. Temeljem sudske odluke Savčić mora odmah u pritvor, iako je njegov odvjetnik najavio kako će se žaliti.

Savčić je tijekom rata u BiH bio jedan od najbližih suradnika Ratka Mladića, koji je ranije ove godine pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) pravomoćno osuđen na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za ratne zločine.Savčić je uz ostalo obnašao dužnost zapovjednika zaštitne pukovnije pri glavnom stožeru vojske kojoj je na čelu bio Mladić. Pripadnici Savčićeve pukovnije, kako je navedeno u optužnici, izravno su sudjelovali u likvidacijama najmanje tisuću zarobljenih Bošnjaka u mjestu Nova Kasaba.