c S
Dnevne novosti

BiH želi da Hrvatska procesuira zapovjednike 'Bljeska"

09.08.2021 07:25 ZAGREB, 7. kolovoza 2021. (Hina) - Hrvatska je dobila 'zamolnicu' Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, a Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske primilo je međunarodnu zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH", rekao je večeras za Dnevnik Nove TV državni tajnik Ministarstva Josip Salapić. Nova TV doznaje kako je riječ o 'zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona' protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a Tužiteljstvo BiH ih tereti za navodna kaznena djela ratnog zločina. Salapić je dodao da će Ministarstvo pravosuđa i uprave RH predmete proslijediti Državnom odvjetništvu RH, koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima. 

"Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo sukladno zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi", poručio je Salapić. "Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom Republike Hrvatske. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dopustiti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje niti jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih Oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija", poručio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i prave RH Salapić. 

Kako je objavio Dnevnik Nove TV, a prenijeli su hrvatski mediji, na popisu Tužiteljstva BiH je zapovjedni vrh vojne operacije 'Bljesak' Hrvatske vojske, odnosno 14 visokih hrvatskih časnika, među njima ratni zapovjednici - generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko. Na BiH popisu su i trojica umrlih hrvatskih generala - Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH, te Imra Agotić, Ivan Basarac. 

"Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin, mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države", rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac. "To je bila legitimna operacija Hrvatske vojske i nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo", istaknuo je general Miljavac. "Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali; mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo, i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državni BiH“, izjavio je general Džanko. Ističe kako je 'sve orkestrirano'. "Ovo je sve rekla kazala. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?“, upitao je general Miljavac. 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u govoru na proslavi vojno-redarstvene operacije 'Oluja' u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima, te da će Republika Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike. Milanović je poslao poruku BiH, rekavši da taj film "ne budu gledali".