c S
Dnevne novosti

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora

01.10.2021 07:05 PARIZ, 30. rujna 2021.  (Hina/Reuters) - Bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pariški sud osudio je u četvrtak na godinu dana zatvora zbog ilegalnog financiranja neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

Sarkozy (66) ipak vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će se žaliti na kaznu, potez kojim će je zapravo suspendirati, a sudac je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s elektroničkom narukvicom.To je ove godine druga osuđujuća presuda Sarkozyju, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. i zadržao utjecaj među konzervativcima unatoč tome što je pao u nemilost zbog svojih pravnih teškoća. 

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, na ekstravagantne skupove u kampanji potrošila je gotovo dvostruko od dopuštenih 22,5 milijuna eura prema izbornom zakonu, a zatim je angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi sakrila troškove. Sarkozy je nijekao bilo kakve prijestupe. Sudu je u lipnju rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje za drugi predsjednički mandat, niti u to kako je novac potrošen tijekom predizborne kampanje. No, sud je rekao da je Sarkozy bio upoznat s prekomjernim trošenjem, da nije postupao u tom pitanju i da nije bilo potrebno odobriti svaku pojedinačnu potrošnju da bi bio odgovoran.

Sarkozy je proglašen krivim na odvojenom suđenju u ožujku za pokušaj podmićivanja suca i trgovanje utjecajem kako bi doznao povjerljive informacije o sudskoj istrazi. Također je nijekao bilo kakve prijestupe u tom slučaju. Bivši predsjednik je na tom suđenju osuđen na tri godine zatvora - od kojih dvije uvjetno - ali zapravo još nije proveo vrijeme u zatvoru, dok je u tijeku njegova žalba.