c S
Dnevne novosti

Britanski sud odbio Assangeov zahtjev za odgodom suđenja

08.09.2020 07:00 LONDON, 7. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange, koji se borbi protiv izručenja SAD-u iz Velike Britanije, nije uspio u ponedjeljak odgoditi saslušanja na sudu koja su se nastavila nakon višemjesečne pauze zbog pandemije koronavirusa.
Assange, koji se u ponedjeljak na sudu pojavio obrijan i u odijelu, odbija izručenje.Protiv Assangea su američke vlasti u lipnju podignule novu, širu, optužnicu, koja sadrži 18 točaka.

Assange (49), rođen u Australiji, optužen je za urotu hakiranja državnih računala i kršenje zakona o špijunaži. Sudac je odbacio zahtjev Assangeova odvjetnika za odgodom suđenja do siječnja kako bi obrana imala više vremena za pripremu zbog nove američke optužnice."Nismo o poziciji prikupiti potrebne podatke i odgovoriti na slučaj koji je nastao u prošlim tjednima", kazao je Assangeov odvjetnik Mark Summers.

Pristaše Assangea vide kao pobornika slobode govora koji je razotkrio američku zloporabu moći. Njegovi kritičari kažu da je objavljivanjem povjerljivih dokumenata nepromišljeno ugrozio živote obavještajnih izvora u Iraku, Iranu i Afganistanu. Na meti kritika je jer je WikiLeaks objavio i tisuće hakiranih mailova povezanih s kampanjom Hillary Clinton, u tjednima pred izbore 2016. Negira optužbe američkih tužitelja koji tvrde da je WikiLeaks te dokumente nabavio od ruskih hakera. To pitanje nije dio pravnog postupka. 

Njegov odvjetnički tim u Londonu tvrdi da su američke optužbe protiv njega politički motivirane i prijetnja slobodi medija. Kažu da bi mogao počiniti samoubojstvo ako bude izručen SAD-u gdje bi mogao provesti desetljeća u zatvoru.