c S
Dnevne novosti

Carina u 2021. izdala 140 prijava zbog najtežih oblika krijumčarenja

10.05.2022 07:00 ZAGREB, 9. svibnja 2022. (Hina) - Carinska uprava RH izdala je tijekom 2021. godine 140 kaznenih prijava zbog najtežih oblika krijumčarenja na vanjskim granicama EU, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović povodom nabave nove opreme Carinske uprave u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna.

Demirović je precizirao da carinska služba svake godine izda oko 12.700 prekršajnih naloga od kojih se 60 posto odnosi na prekršaje zabilježene na vanjskim granicama. Dodao je da je tijekom 2021. godine izdano 80 posto više prekršajnih naloga na vanjskim granicama nego godinu dana ranije te da iznos izrečenih kazni u prošloj godini bio za 40 posto viši nego 2021. godine.

''To znači da naša vanjska granica trpi iznimno veliki pritisak prometa, a to povlači i našu odgovornost da taj promet teče nesmetano'', kazao je Demirović predstavljajući na Graničnom prijelazu Bregana nabavljeno opremu Carinske uprave u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna koja su nabavljena sredstvima EU kroz program Hercule III.

Demirović je naglasio da će nabavljena oprema i alat omogućiti da carinske pretrage u što manjoj mjeri ometaju promet kroz granične prijelaze, a da pretrage istovremeno budu brže i efikasnije.

Carinska uprava je precizirala da je nabavljeno 3000 komada raznih alata, od videoskopa, endoskopa, sitnog mehaničarskog alata, testera za droge, laserskih uređaja i slično, koji će koristiti uglavnom kao pomoć carinicima u pregledima i pretragama prijevoznih i prijenosnih sredstava na što manje invazivan način, posebice teško dostupnih i prikrivenih prostora koji se uobičajeno koriste za skrivanje i krijumčarenje cigareta i droga.

Oprema će biti raspodijeljena za korištenje na sve granične prijelaze na vanjskoj granici kao i u Mobilne jedinice tako da će cjelokupno carinsko područje i svi kapaciteti Carinske uprave, koji su neposredno operativno uključeni u otkrivanje krijumčara, biti i dodatno opremljeni modernim alatima.

Vrijednost nabavljene opreme je 7,5 milijuna kuna, od kojih je udio EU sredstava 4,8 milijuna kuna. Program Hercule III provodi Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) čiji je ukupni financijski okvir bio u vrijednosti od 104 milijuna eura, isključivo za financiranje kapaciteta u okviru 28 članica tijekom sedmogodišnjeg razdoblja.