c S
Dnevne novosti

Civilna zaštita objavila letak s informacijama za raseljene osobe iz Ukrajine

07.03.2022 07:00 ZAGREB, 6. ožujka 2022. (Hina) - S obzirom na mogući veći dolazak osoba iz Ukrajine, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je na hrvatskom i ukrajinskom jeziku letak s uputama i korisnim informacijama koji će se dijeliti izbjeglicama na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Hrvatsku.

Osobe koje nemaju organizirani vlastiti smještaj, po dolasku na granični prijelaz dobit će informacije o smještaju u najbližem prihvatnom centru - u Osijeku, Varaždinskim Toplicama i od 7. ožujka u Gospiću, priopćilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Boravak u prihvatnim centrima je kratkotrajan i ograničen, u pravilu do 48 sati. Nakon proteka tog roka, bit će upućeni u trajni smještaj koji će im biti ponuđen.

Osobe koje imaju organizirani vlastiti smještaj, nakon što se smjeste, moraju se obratiti najbližem uredu Crvenog križa gdje će dobiti sve potrebne informacije, a svoj boravak moraju prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili postaji. 

Hrvatski Crveni križ ima svoje urede u cijeloj Hrvatskoj, na 131 lokaciji. Sve adrese mogu se pronaći na web stranici Crvenog križa i na letku koji donosi popis županijskih društava Crvenog križa.

Letak na hrvatskom i ukrajinskom jeziku dostupan je na sljedećoj poveznici

Iako je za državljane Ukrajine potrebna biometrijska putovnica ili nebiometrijska putovnica i hrvatska viza za ulazak i boravak u RH, u trenutnoj situaciji za raseljene osobe iz Ukrajine to nije potrebno, istaknuto je u letku koji također govori o prijateljskom odnosu Hrvatske i Ukrajine.