c S
Dnevne novosti

Ćorić: Bude li potrebno Vlada će razmisliti i o dodatnim mjerama pomoći

04.03.2022 07:00 ZAGREB, 3. ožujka 2022. (Hina) - Potraje li rat u Ukrajini i bude li potrebe, Vlada će uz primjenu paketa mjera za ublažavanje porasta cijena energenata od 1. travnja razmisliti i o dodatnim mjerama pomoći, izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

"Oko paketa mjera Vlade, kojim se išlo za smanjenjem cjenovnog udara kako cijena pline, tako i struje, ali izravno cijena plina njezinim sufinanciranjem, mi ćemo taj paket razmatrati ako se ova situacija u Ukrajini nastavi. Ionako treba vrijediti od 1. travnja, a sada radimo na tehničkim pripremama na platformama koje su za to potrebne", odgovorio je Ćorić na pitanje hoće li Vlada uvoditi dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i stanovništvu zbog utjecaja rata u Ukrajini.

Dodao je i kako vjeruje i nada se da će se do tada ruska agresija u Ukrajini zaustaviti i da će nastupiti mir, a ako do toga ne dođe, najavio je da će "Vlada promišljati dodatne mjere".

Na pitanje o hrvatskim izvoznicima koji rade u Rusiji, Ukrajini i drugim istočnim tržištima te sada traže pomoć Vlade, odgovorio je da se i o njima vodi računa.

"Naravno da razmišljamo o našim pravnim osobama koje su prisutne na tržištu Rusije, ali dopustite da u analizama koje će uslijediti iznađemo rješenja", rekao je.

Pitali su ga novinari i ima li Hrvatska popis "ruskih bogataša" koji djeluju u Hrvatskoj, a na listi su onih koje čekaju sankcije - vlasnici hotela, jahti i drugog - te hoće li biti sankcija za njih, na što je ministar rekao da će Hrvatska slijediti praksu drugih europskih zemalja.

Na pitanje treba li kazniti i hrvatske tvrtke koje rade s ruskima, primjerice Petrokemiju, Ćorić je upitao zašto bi se nekom ograničio rad ako dobiva plin s "druge strane"? "Opskrba plinom Hrvatske i pravnih osoba, kao i drugdje u Europi još teče neometano", rekao je Ćorić.

Pitali su ga i za stav Hrvatske oko ruskog plina i je li u kontaktu sa PPD-om, na što je kazao da je, koliko zna, opskrba plinom u za sada neometana i da nema naznaka da će doći do nekog prekida. Spomenuo je i da Hrvatsku ima specifičnu situaciju jer LNG terminal na Krku ima jednak kapacitet kao što je ukupna potrošnja domaćeg gospodarstva i kućanstava te da su kapaciteti tog terminala zakupljeni od niza zakupaca, od njih iz Hrvatske (HEP, Ina..), do onih iz Mađarske i drugih zakupaca, i tu tržišna utakmica ne bi trebala biti ometana.

"Imamo alternativne dobavne pravce, ali prekid isporuke iz Ruske Federacije prema Europi prouzročio bi sigurno veliku štetu za europsko gospodarstvo", dodao je Ćorić.

U vezi goriva, i na pitanje jeli Vlada razmišlja zamrznuti cijene goriva, kazao je da će do idućeg utorka, kada istječe Uredba o ograničenju cijena, biti poznati idući Vladini potezi.