c S
Dnevne novosti

Ćorić smatra da je novi zakon o HGK pozitivna promjena, Burilović naglasio nužnost daljnjih reformi

14.07.2021 07:40 ZAGREB, 13. srpnja 2021. (Hina) - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je u utorak da se novim Zakonom o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), po kojem preko 95 posto poduzetnika neće morati plaćati članarinu, želi potaknuti pozitivna promjena, a ne rušiti dugogodišnju instituciju, a predsjednik HGK-a Luka Burilović istaknuo je u utorak, da su daljnji reformski zahvati u toj instituciji nužni, pri čemu je najavio i otpuštanje još 100 do 150 zaposlenika.

Prijedlogom zakona oslobađa se plaćanja članarina poduzetnike koji ispunjavaju dva od tri kriterija, da im ukupna aktiva ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni godišnji prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenika 50. Riječ je o najbrojnijoj skupini koja obuhvaća oko 96 posto članova HGK-a, kazao je Ćorić predstavljajući zakon u Saboru. Cilj je stimulirati i modernizirati komorski sustav uz ponudu novih usluga. HGK će ostati bez 35 posto prihoda od članarina, odnosno oko 60 milijuna kuna, a izostanak financijskih sredstava najjača je pretpostavka za reorganizaciju, transformaciju i ostale racionalizacije, naglasio je Ćorić. „Odlučili smo se i dalje za obvezno članstvo jer mislimo da HGK kao institucija s dugogodišnjom poviješću treba opstati, a u slučaju fakultativnog članstva ne bi opstala. Gradimo na ideji pozitivne promjene, a ne rušenju institucija”, odgovorio je ministar Anki Mrak Taritaš (GLAS) zašto članstvo ostaje obvezno. Ćorić očekuje da će reformom promijeniti percepciju javnosti o HGK kao instituciji koja je samoj sebi svrha, te vratiti povjerenje gospodarstvenika.

„Zašto se diskriminiraju velika i srednja poduzeća, ako nisu zadovoljni zbog čega bi plaćali članarinu”, upitao je Zvonimir Troskot (Most). Gospodarske komore najefikasnije su u zemljama gdje je članstvo dobrovoljno, primjerice u Danskoj, Finskoj i Sloveniji. Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da zakon treba povući iz procedure jer je javno savjetovanje, suprotno zakonu, umjesto 30 trajalo samo 5 dana. Tvrdi da preko 70 posto poduzetnika nije zadovoljno kvalitetom rada HGK, članovi nemaju osjećaj da imaju koristi od nje, pa i ona pita zašto se članarina ne ukida svima. Da je HGK zadnjih 20 godina funkcionirao normalno, a ne pod utjecajem HDZ-a, danas o ovome ne bismo razgovarali , ustvrdio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP). Daniel Spajić (DP) zakonske izmjene je ocijenio kozmetičkim i tvrdi HGK će i dalje ostati zatvorena i netransparentna institucija koja nije usmjerene na rješavanje stvarnih problema gospodarstvenika.

Burilović: Nužne daljnje reforme

Burilović je na Skupštini HGK izjavio da će nakon 30 godina doći do značajnih promjena Zakona o HGK, koje će utjecati na rad te institucije. Prema prijedlogu, članovi Komore iz prve skupine neće imati obvezu plaćanja članarine, ali posebne usluge i proizvode HGK moći će dobrovoljno plaćati po cjeniku posebnih usluga i proizvoda, dok će članovi druge i treće skupine ostati u režimu obveznog plaćanja članarine. Prvu skupinu čini oko 96,7 posto poduzetnika pa ako oko 126 tisuća tvrtki u Hrvatskoj više neće morati plaćati mjesečnu članarinu od 42 kune, no, Burilović ipak vjeruje da će velik broj tih tvrtki i dalje dobrovoljno plaćati članarinu, jer prepoznaju HGK kao instituciju koja im može biti od koristi.

Komora će biti svedena na 230 zaposlenika

Ustvrdio je da u Komori zakonske izmjene ne vide kao prepreku, već kao nastavak reformskih zahvata, pokrenutih još 2015. godine, kada je on došao na čelo HGK. Između ostalog, apostrofirao je da je u tom razdoblju značajno smanjen broj zaposlenika, sa 670 na 380, u četiri navrata su smanjivane članarine, a određene skupine su i oslobođene njenog plaćanja. Istaknuo je da će činiti sve što je u njihovoj moći da Komora bude još bolja i kvalitetnija, očekuje da će do kraja godine uspostaviti nova organizacija HGK, a što će nažalost značiti i dodatno smanjenje broja zaposlenika.

Iznio je procjenu o 100 do 150 ljudi koji bi mogli biti otpušteni, čime bi se Komora svela na oko 230 zaposlenika."Poznajete li još koju instituciju koja je za toliko smanjila broj ljudi", upitao je Burilović, koji je i napomenuo da će, s obzirom da će novi Zakon o HGK proći i drugo čitanje na jesen, biti dovoljno vremena za daljnju raspravu i prijedloge oko zakona. Apostrofirao je da su daljnji reformski koraci nužni, a da će se nakon zakonskih izmjena u Komori još više posvetiti onim poduzetnicima koji će ostati plaćati članarinu. Ustvrdio je i da novi zakon financijski neće imati nikakav efekt na gospodarstvo te sarkastično poručio kako se nada da će nakon oslobađanja obveze plaćanja članarine za tvrtke iz prve skupine "hrvatsko gospodarstvo procvjetati", s obzirom na ranije tvrdnje nekih da plaćanje tog iznosa predstavlja (pre)veliki teret za tvrtke. 

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš istaknuo je da će HGK i dalje zagovarati interese tvrtki iz prve skupine koje neće htjeti plaćati članarinu, a koje će, po načelima solidarnosti i razmjernosti, i dalje imati pravo na određen spektar usluga, između ostalog i na informiranje. No, sve daljnje dodatne usluge će im biti ponuđene kroz nekoliko paketa članarina, ili kroz korištenje neke pojedinačne usluge koja će im se naplaćivati. Naposljetku, kako je pojasnio, poduzetnicima će često biti isplativije platiti članarinu, primjerice 100 kuna mjesečno, nego da idu koristiti pojedinačno jednu uslugu po određenoj cijeni. Drugim riječima, članski paket će biti puno povoljniji nego da se svaka usluga koristi pojedinačno. "Cilj nam je da svakom gospodarskom subjektu omogućimo da koristi i pojedinačnu uslugu, ali i da uzme članarinu na godišnjoj razini", rekao je Radoš. Procijenio je da bi, nakon što zakonske odredbe stupe na snagu, u prvom valu moglo biti pet do deset tisuća tvrtki koje će dobrovoljno nastaviti plaćati članarinu, a siguran je da će u idućim godinama, temeljem kvalitete pruženih usluga, taj broj rasti.

Pojasnio je i da članarina za prvu skupinu gotovo sigurno neće više biti 42 kune, već neki veći iznos. Ta prva skupina će se vjerojatno podijeliti u dvije skupine, sukladno njihovoj gospodarskoj snazi, a pružat će im se veća posvećenost i veći opseg usluga, izjavio je Radoš.

Oslobođenje plaćanja članarine do kraja godine za područja Banovine i Požeštine

Skupština HGK je danas donijela i odluku o oslobađanju obveze plaćanja članarine do 31. prosinca ove godine za poslovne subjekte s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije te dijelova Karlovačke i Zagrebačke županijeTakođer, do kraja godine ukinuta je i obveza plaćanja članarine za tvrtke iz Požeško-slavonske županije koje su pretrpjele štete zbog nedavnog razornog nevremena s tučom.