c S
Dnevne novosti

Čulinović-Čaić: I kašnjenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika razlog za štrajk

30.03.2023 06:45 ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila u srijedu, nakon sastanka Radne skupine u Ministarstvu zdravstva o zakonu o radno-pravnom statusu liječnika, da je taj on bio jedan od razloga za prosvjed i najavljeni štrajk, jer nije donesen na vrijeme.

Čulinović-Čaić je istaknula i kako su očekivali da će na sastanku biti ministar Vili Beroš, jer se raspravljalo o ozbiljnim stvarima koje zahtijevaju angažman ministra. "Državni tajnik Bačić, koji je vodio sastanak, rekao je da mu je u interesu da se zakon o radno-pravnom statusu liječnika donese što prije, s čime se mi slažemo", izjavila je.

Nakon što je pet udruga liječnika jučer najavilo štrajk, predsjednica HLS-a je rekla kako Vlada do štrajka još ima vremena da počne rješavati probleme, "Detalja o jednodnevnom štrajku još nema. Prvi korak je sazivanje sjednice Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata koji onda donosi odluku o sazivanju redovne ili izvanredne skupštine. Vlada ima vremena da počne rješavati probleme", rekla je Čulinović-Čaić.

Komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića o najavljenom štrajku, koji je rekao kako su plaće u zdravstvenom sektoru "rasle više nego ikad".  "Ako Plenković misli da smo spremali prosvjed i štrajk zbog plaća, onda on ne razumije u kakvom zdravstvenom sustavu radimo i kakav zdravstveni sustav imaju pacijenti", kazala je Čulinović Čaić.

Državni tajnik: Ozbiljno smo shvatili najave o štrajku

Državni tajnik i predsjednik Radne skupine za izradu zakona o radno-pravnog statusu liječnika izjavio je nakon sastanka kako ne vidi zašto bi ministar trebao doći na sastanak radne skupine na kojemu nije bilo govora o štrajku. "Vrlo smo ozbiljno shvatili najave o štrajku, a nama je prva zadaća osigurati pružanje zdravstvene usluge svim našim pacijentima. Nakon toga ćemo saslušati sve naše kolege te pokušati riješiti njihove probleme", poručio je Bašić.

Rekao je kako plaće u zdravstvenom sustavu značajno variraju te rekao kako se radi na njihovu povećanju. "Radi se na povećanju plaća primarne zdravstvene zaštite i liječnika obiteljske medicine, a poduzeti su koraci da se izjednače koeficijenti bolničkih specijalista i specijalista primarne zdravstvene zaštite".

Predstavnica Hrvatske liječničke komore (HLK) Samija Ropar osvrnula se na izjave premijera i ministra Beroša da Komora ne bi trebala sudjelovati u akcijama za poboljšanje radno-pravnog statusa liječnika. "Premijer bi trebao poznavati pravne akte države koju vodi. U statutu HLK stoji da je odgovorna za radno-pravni status liječnika", izjavila je.

Pet liječničkih udruga najavilo je štrajk nezadovoljno zbog neorganiziranosti sustava i nepoštovanja rokova za rješavanje njihovih zahtjeva .Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika zatražili su i da se premijer Plenković osobno uključi u rješavanje problema.