c S
Dnevne novosti

Dan uoči brexita Boris Johnson potpisao ugovor o odnosima s EU-om

31.12.2020 08:06 LONDON, 31. prosinca 2020. (Hina/AFP) - Dan uoči izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz jedinstvenog europskog tržišta britanski premijer Boris Johnson i čelnici Europske unije u srijedu su potpisali ugovor o odnosima nakon brexita.
Dogovor na 1246 stranica objavljen na Badnjak kako bi se spriječio gospodarski udar "no deala", moći će stupiti na snagu u četvrtak u 23.00 sata po londonskom i po srednjoeuropskom vremenu (u ponoć po bruxelleskom), kada će završiti 47-godišnje članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji. "Ovo nije kraj", nego "početak divne veze Ujedinjenog Kraljevstva i naših prijatelja i partnera iz Europske unije", rekao je Boris Johnson pošto je potpisao dokument i pred kamerama digao u zrak dva prsta.

Tekst su u srijedu dopodne potpisali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i njezin kolega u Europskom vijeću (ustanova koja zastupa zemlje članice) Charles Michel a zatim je zrakoplovom britanske vojske otpremljen preko La Manchea."Bio je to dug put. Sada je vrijeme da ostavimo brexit iza nas. Gradimo našu budućnost u Europi", komentirala je na Twitteru čelnica europske izvršne vlasti.Charles Michel je pohvalio "pravedan i uravnotežen ugovor", izrazivši zadovoljstvo zbog "neviđenog jedinstva" dvadeset sedmorice tijekom pregovora.

No primjena ugovora o slobodnoj trgovini, koji je plod teških pregovora, i dalje je privremena dok se čeka glasovanje europskih zastupnika koje je prijeko potrebno za njegovu ratifikaciju a dogodit će se tek u prvom tromjesečju 2021.Britanski zastupnici su ga odobrili velikom većinom glasova (521 glas 'za' i 73 'protiv'), a zatim ga je u srijedu navečer prihvatio Dom lordova, tijekom neuobičajeno kratke jednodnevne procedure.

Boris Johnson je rekao pred zastupnicima da će Velika Britanija i dalje biti "najbolji prijatelj i saveznik" EU-a pošto je bila "neuvjerena članica". Konzervativni čelnik je ujedno izrazio nadu da će ovaj ugovor omogućiti Britancima da se "bave drugim stvarima", nakon četiri i pol godine mučenja koje je uslijedilo nakon referenduma održanog u lipnju 2016. na kojemu je s 51,9 posto glasova odlučeno da zemlja izlazi iz Unije. Njegovo prihvaćanje nije bilo upitno s obzirom na većinu kojom raspolaže Boris Johnson i na potporu kako najgorljivijih pristaša brexita, tako i čelnika laburističke oporbe Keira Starmera koji je ocijenio da je ovaj "mršavi" ugovor, koji ne obuhvaća usluge i otežava carinske procedure, "bolji nego nikakav".

Ujedinjeno Kraljevstvo koje je službeno izašlo iz EU-a 31. siječnja 2020., u četvrtak će prestati primjenjivati europske propise. Napustit će jedinstveno tržište, carinsku uniju i program studentske razmjene Erasmus. Ovim ugovorom zaključenim nakon više mjeseci napornih pregovora, EU nudi Velikoj Britaniji pristup svom tržištu sa 450 milijuna potrošača bez carina i kvota, ali predviđa sankcije i kompenzacijske mjere za sprječavanje dumpinga ne budu li se poštovali njezini propisi o državnim subvencijama, okolišu, radnom pravu i porezima. London i Bruxelles su se tako zaštitili od udara "no deala" s trgovinskim barijerama koje bi skupo stajale njihova gospodarstva već oslabljena pandemijom covida-19, napose britansku stranu koje polovina razmjene otpada na zemlje EU-a.

Borisu Johnsonu ne treba nova kriza u času kada su britanske bolnice na rubu sloma zbog ubrzanog širenja epidemije unatoč zatvaranju velikog dijela stanovništva. No završetak prijelaznog razdoblja prati velik preokret: carinske kontrole na granici otežat će trgovinu, prestaje sloboda kretanja za Britance u EU-u i za građane EU-a na britanskom teritoriju.