c S
Dnevne novosti

Danas na Vladi smjernice i preporuke za energetske uštede

28.07.2022 07:30 DALEKOVOD
ZAGREB, 27. srpnja 2022. (Hina) - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će na sutrašnjoj sjednici Vlade usvojiti smjernice i preporuke za energetske uštede a radi se o dokumentu koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa Institutom "Hrvoje Požar".

"Najbolje je da pričekamo sutrašnji dan pa da ministar gospodarstva Davor Filipović predstavi taj dokument između 15 i 20-tak stranica", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, upitan o smjernicama i preporukama za energetske uštede. Ustvrdio je da su taj dokument radili ljudi koji se u to razumiju, a dobro je da na vrijeme pošalju obavijest našim građanima. Plenković je još jednom iskazao zadovoljstvo jučerašnjim otvorenjem Pelješkog mosta za kojeg je rekao da je najvažniji infrastrukturni, strateški, državni, svehrvatski i nadstranački projekt koji je spojio državni teritorij. Na novinarsku konstataciju da je na otvaranju Pelješkog mosta između njega i predsjednika Republike Zorana Milanovića "djelovalo sve idilično" te upitan je li se ponadao da bi takav odnos mogao potrajati, kazao je da su se jučer pozdravili.  

Otvaranje Pelješkog mosta trenutak oko kojeg se većina može usuglasiti

"Ako je bio jedan trenutak oko kojeg mislim da se većina ljudi, pa i onih koji obnašaju neke važne dužnosti, pogotovo one kojima je hrvatski narod dao većinsko povjerenje, mogu usuglasiti - onda je to otvaranje Pelješkog mosta. Ali, nismo ulazili u neke projekcije. Nemamo neku kristalnu kuglu kakvo je vrijeme sutradan", kazao je. Naveo je i kako već dugo ne prati što Milanović govori. "Valjda ni on ne gleda i ne prati pa lupa paušalno", kazao je. Za Pelješki most premijer je rekao da će omogućiti i brži put prema jugu Dubrovačko-neretvanske županije, bolje turističke rezultate i bržu opskrbu tog područja. Uz to, poručio je, radi se o velikom političkom projektu u kojeg je uloženo puno truda u zadnjih oko 25 godina, izrazivši zadovoljstvo što su imali snage, odlučnosti, znanja i odvažnosti da se taj projekt realizira. Plenković je zahvalio i Krešimiru Dolenčiću na sjajnoj režiji svečanosti te svima koji su bili u Komarni i Brijesti. Također, zahvalio je i hrvatskim braniteljima bez čijeg angažmana ne bi bilo slobode i oslobađanja juga Hrvatske.

Tema sjednice Predsjedništva i strateški željeznički projekt Hrvatski Leskovac - Karlovac

Šire Predsjedništvo na sjednici su, uz ostalo razgovarali o sutrašnjem posjetu Karlovcu gdje će biti potpisan ugovor za realizaciju strateškog željezničkog projekta, Hrvatski Leskovac - Karlovac, koji je dio pravca Zagreb - Rijeka, izvijestio je premijer. Dodao je da će sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem razgovarati i o posljedicama jučerašnje štete nastalom olujnim nevremenom, a u petak će boraviti u Istarskoj županiji. Plenković je kazao i da su na sjednici razgovarali i o potpisivanju niza ugovora iz programa "Zaželi" namijenjenom zapošljavanju žena zrelije dobi najčešće u ruralnim sredinama. Najavio je da je od ponedjeljka Vlada neće dva tjedna neće zasjedati, osim možda telefonski.