c S
Dnevne novosti

Delegirani europski tužitelji - aktivni članovi sustava državnog odvjetništva

16.12.2020 08:10 ZAGREB, 15. prosinca 2020. (Hina) - Delegirani europski tužitelji bit će aktivni članovi sustava državnog odvjetništva u RH zahvaljujući Prijedlogu Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) o pojačanoj suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja, EPPO, koji je u utorak raspravljen u Saboru.

Oni će biti integrirani u strukturu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-a) kroz Odjel delegiranih europskih tužitelja, pojasnio je u ime predlagatelja državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović.

Nikola Grmoja (Most) izrazio je nadu da će borba protiv korupcije biti ojačana kroz osnivanje europskog ureda tužitelja te omogućiti uspješniji kazneni progon, primijetivši kako je Hrvatskoj za to "još uvijek potreban poticaj izvana". Nevjerojatnim je ocijenio činjenicu da porezna uprava nikad nije provjeravala nesrazmjer imovine velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića i bivšeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića.

Sandra Benčić (Klub Zeleno-lijevog bloka) također je podržala pojačanu suradnju i uspostavljanje mehanizama u jačanju borbe protiv korupcije istaknuvši kako delegirani europski tužitelji moraju biti dokazano neovisni. Benčić je ustvrdila i da je obitelj bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića iz projekta Slavonija povukla 16 milijuna kuna, ali da nije platila 700.000 kuna poreza. Također je rekla kako je i obitelj ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića dobila sredstva iz istog projekta.  

Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a) istaknuo je kako se stvara normativni i institucionalni okvir za borbu protiv kaznenih djela koja štete financijskim interesima EU-a, kao što su subvencijske prijevare, pranje novca, korupcija, utaja poreza i drugo. Naglasio je kako je potrebno nadnacionalno tijelo za borbu protiv financijskih prijevara. Dodao je i da u tome sudjeluju 22 zemlje članice EU.

Zakonskim se prijedlogom predlaže propisati stvarnu i mjesnu nadležnost i sastav suda pred kojima će delegirani europski tužitelji postupati u predmetima iz nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja. S obzirom na veličinu teritorija RH i procijenjeni broj predmeta iz materijalne nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja, predlaže se uspostaviti stvarnu i mjesnu nadležnost samo jednoga suda - Županijskog suda u Zagrebu. Taj će sud suditi u prvom stupnju u svim predmetima u kojima će optužbu zastupati delegirani europski tužitelji, navodi se u obrazloženju.

Predlaže se regulirati položaj i ovlasti delegiranih europskih tužitelja u okviru kaznenog postupka. To se predlaže učiniti propisivanjem da se u predmetima za kaznena djela iz nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja delegirani europski tužitelj smatra ovlaštenim tužiteljem kojem pripadaju sve procesne ovlasti i dužnosti koje po Zakonu o kaznenom postupku, Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u predmetima za kaznena djela iz članka 21. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i drugim propisima pripadaju državnom odvjetniku. 

U svrhu ostvarenja pravosudne suradnje s državama članicama Europske unije, odnosno međunarodne pravne pomoći s trećim državama, predlaže se delegirane europske tužitelje u predmetima za kaznena djela iz nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja ovlastiti za poduzimanje svih radnji koje nadležna državna odvjetništva poduzimaju temeljem Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, te Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Ta ovlaštenja i dužnosti vrijedit će i za europskog tužitelja, u slučajevima kad Uredba Vijeća (EU) predviđa mogućnost da on sam poduzima postupovne radnje na decentraliziranoj razini, stoji među ostalim u obrazloženju.

Sabor je završio redovito zasjedanje, nastavlja s radom u srijedu izvanrednom sjednicom.

Opširnije...