c S
Dnevne novosti

Digitalni euro bit će dopuna novčanicama eura, a ne zamjena

15.02.2022 07:25 STRASBOURG, 14. veljače 2022. (Hina) - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je u ponedjeljak u povodu 20. obljetnice eura da je ta valuta dio zajedničkog identiteta Europljana i da najavljeni digitalni euro neće biti zamjena novčanicama eura, već dopuna.

Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu počela je u ponedjeljak raspravom o 20. obljetnici uvođenja eura i budućnosti te valute.  

Prvog dana 2002. godine u 12 država EU-a nacionalne valute zamijenjene su eurom, a danas tu valutu upotrebljava više od 340 milijuna građana EU-a u 19 zemalja.

"Zajednička valuta nije samo korištenje istog sredstva plaćanja, to je dio zajedničkog pothvata i identiteta, to su Europljani prepoznali", rekla je Lagarde. "Euro je pojednostavio život brojnih Europljana, onih koji studiraju, putuju, posluju", istaknula je Lagarde. 

ECB je prošle godine potvrdio da pokreće projekt digitalnog eura i da će se redizajnirati druga najčešće korištena valuta nakon američkog dolara. Digitalni euro bit će elektronički novac koji će izdavati Eurosustav, odnosno ECB i nacionalne središnje banke, i bio bi dostupan svim građanima i poduzećima.

"Digitalni euro neće zamijeniti gotovinu, već će biti dopuna gotovini", istaknula je Lagarde. 

Uvođenje eura u Hrvatskoj očekuje se 2023., Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu dana nakon Hrvatske."Hrvatska i Bugarska napreduju prema tom cilju", rekao je povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Rumunjska je najavila da će započeti s pripremama za uvođenje eura, dok Češka, Poljska i Mađarska oklijevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u europodručje. Sve države članice EU-a, osim Danske, dužne su uvesti euro, ali nisu predviđeni rokovi do kada se moraju pridružiti.

Uvodno je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla da "euro mora biti na čelu zelene i digitalne tranzicije". "Jačanjem međunarodne uloge eura možemo doprinijeti otpornom bankovnom sektoru", rekla je Metsola, istaknuvši da će se istovremeno jačati strateška autonomija EU-a.