c S
Dnevne novosti

Do kraja godine uvest će se Zakon o minimalnom globalnom porezu na dobit

28.09.2023 08:20 ZAGREB, 27. rujna 2023. (Hina) - Vlada planira do kraja ove godine donijeti Zakon o minimalnom globalnom porezu na dobit, kojim bi u nacionalno zakonodavstvo unijela EU Direktivu o osiguravanju globalne minimalne razine oporezivanja multinacionalnih i velikih domaćih poduzeća u EU.

Ta Direktiva dio je OECD-ove globalne porezne reforme u oporezivanju dobiti multinacionalnih poduzeća.

Kako se ističe u obrascu prethodne procjene za taj Zakon, a koji je Ministarstvo financija pustilo u javno savjetovanje, prijedlog Zakona će obuhvatiti matični subjekt i sve njegove povezane subjekte (društva kćeri i ostale), ali samo ako je matično društvo (krajnje u tuzemstvu ili inozemstvu) ostvarilo konsolidirani prihod veći od 750 milijuna eura u bilo koje dvije od prethodne četiri godine.

Kako ističu iz Ministarstva, zbog potonje odredbe taj će novi Zakon obuhvatiti iznimno mali dio obveznika poreza na dobit, a neće imati utjecaja na mikro, male i srednje poduzetnike.

Ministarstvo u obrascu prethodne procjene predlaže i da se iz EU Direktive preuzme opcionalno i obvezno pravilo u potpunosti te da se za multinacionalke i velike domaće skupine uvede kvalificirani domaći dopunski porez, pravilo o uključivanju dobiti i pravilo o prenisko oporezivanoj dobiti, bez odgode. Uvođenjem kvalificiranog domaćeg dopunskog poreza, pojašnjavaju, osigurava se da dodatna porezna obveza po osnovi dobiti nastale u Hrvatskoj zadrži u Hrvatskoj odnosno da bude prihod državnog proračuna.

Također se predlaže prihvatiti sva izuzeća predviđena Direktivom za vladine, međunarodne i neprofitne organizacije, mirovinske i investicijske fondove koji su uobičajeno izuzeti od nacionalnog oporezivanja dobiti te za sustav međunarodnog pomorskog prijevoza.