c S
Dnevne novosti

DOV ponovno suspendirao Jelenića, obrana najavila novu žalbu

07.09.2021 07:30 ZAGREB, 6. rujna 2021. (Hina) - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u ponedjeljak je ponovno privremeno udaljilo od dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića nakon odluke Vrhovnog suda kojom je zbog formalnih razloga ukinuta i vraćena na ponovno odlučivanje ranija odluka o suspenziji.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače 2020. godine, nakon što se otkrilo da je zatajio članstvo u masonskoj loži. Potom je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti.

Nakon odluke Vrhovnog suda koji je prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje o suspenziji na rok od daljnja tri mjeseca, u ponedjeljak je posebno vijeće u izmijenjenom sastavu održalo sjednicu i odlučilo da se produljuje privremeno udaljenje za daljnja tri mjeseca, računajući od 14. srpnja, izvijestio je DOV na svojim internetskim stranicama.

Napominjući kako je protiv Jelenića pokrenut stegovni postupak zbog osnovane sumnje na počinjenje stegovnog djela te je predložena stegovna kazna razrješenja od dužnosti, vijeće je odlučilo da je opravdano i na zakonu osnovano produljiti privremeno udaljenje za daljnja tri mjeseca i time potvrdilo svoja ranija stajališta.

Vijeće je navelo da je odluku o produljenju suspenzije donijelo na temelju Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću prema kojem se privremeno udaljenje od obavljanja dužnosti određuje na rok od tri mjeseca, a nakon isteka toga roka vijeće ga iz opravdanih razloga može na jednak način produljiti za daljnja tri mjeseca. Suspenzija može trajati do okončanja stegovnog postupkaPrivremeno udaljenje može trajati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka koji u tom slučaju DOV mora provesti u roku od godinu dana.

Vrhovni sud je prošlog tjedna prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje DOV-a kojim mu je produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na rok od daljnja tri mjeseca. Najviši sud je, ne navodeći Jelenićevo ime, priopćio kako smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice. Vrhovni sud je pritom objasnio da stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja te da zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da do toga i ne mora doći. Po ocjeni Vrhovnoga suda, odluka DOV-a ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti'', pojasnio je sud.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

Alaburić najavila žalbu na novu odluku

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić najavila je žalbu na novu odluku, smatrajući da je i ovaj put vrlo nedostatna u pogledu valjanih razloga te da nije iznijet ni jedan razlog koji bi opravdao privremeno udaljenje i takvo ograničavanje prava na rad i na profesionalno dostojanstvo. Dodala je da je Jelenić, nakon odluke Vrhovnog suda, danas došao na posao na kojem je bio do oko 14 sati, kad mu je uručena nova odluka pa je otišao kući. Drži da je riječ o situaciji koju ni jedna zaposlenik ne bi poželio sebi ni kolegama. Zadovoljna je što je ovaj put uputa o pravnom lijeku točna i što je dopuštena žalba Vrhovnom sudu u kojoj će, kako kaže, nastojati argumentirati da odluka nije pravilna ni zakonita.Obrana ima pravo na žalbu u roku od osam dana nakon čega je Vrhovni sud u istom roku dužan donijeti svoju odluku.