c S
Dnevne novosti

Dugine obitelji: Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje

27.05.2022 07:25 ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Udruga Dugine obitelji obznanila je u četvrtak, kako ističu, presedansku presudu Visokog upravnog suda prema kojoj svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje te ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije.

''Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija'', kazao je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović dodajući da je presuda presedan.

Martinović je nadodao kako bi moglo biti poteškoća na temelju diskriminacija, ali se nada da ih neće biti te je pozvao sve koji naiđu na prepreke da se obrate Duginim obiteljima.

Precizirao je kako je sud odbio argumentaciju nadležnog ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojitelje zbog cilja ''zaštite interesa djeteta'' te da se ministarstvo više ne može žaliti na odluku suda.

Udruga ističe da presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova, budući da su njom životni partneri u Hrvatskoj praktički izjednačeni po pravima kao i bračni drugovi.  

Dugine obitelji naglašavaju i da presuda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja kojim se ostvaruju trajan odnos roditelja i djeteta.

''Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sustav mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu obitelj institucije ove države nakon šest godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale obitelji'', poručili su životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota kojima je tadašnje ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odbilo 2016. posvojenje djeteta jer su sklopili životni partnerstvo.

Krajem travnja 2021. Upravni sud u Zagrebu presudio je pozitivno za Kožića i Šegotu u ovom slučaju, na što se nadležno ministarstvo žalilo. Nakon godinu dana, Visoki upravni sud donio je presudu i odluku o žalbi ministarstva.