c S
Dnevne novosti

e-Poslovanje nova platforma za bolju komunikaciju tvrtki s tijelima javne uprave

06.04.2022 07:25 ZAGREB, 5. travnja 2022. (Hina) - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) predstavio je u utorak novi digitalnu platformu e-Poslovanje za bolju komunikaciju poslovnih subjekata s tijelima javne uprave, razvijenu u partnerstvu s Finom i tvrtkom Apis IT.

Platforma odnosno usluga e-Poslovanje dostupna je putem portala e-Građani, a projekt razvoja ukupno je vrijedan gotovo 51 milijun kuna i sufinanciran je iz EU-ovih fondova.

Predstavlja nadogradnju sustava e-Građani, čije usluge koristi 1,6 milijuna jedinstvenih korisnika, rekao je državni tajnik SDURDD-a Bernard Gršić. Dodao je da se putem platforme e-Poslovanje integriraju razne poslovne usluge u sklopu sustava e-Građani, koje mogu koristiti građani i tvrtke.

Projekt još nije gotov, ali platforma je uspostavljena i trenutno ima 10 aktivnih usluga, a testira se još 16. Kada sve bude gotovo, plan je da e-Poslovanje postane portal kao e-Građani", kazao je Gršić.

Hrvatska je prema njegovim riječima na začelju EU-a po DESI indeksu, ali se zadnjih pet godina dosta radi kako bi se to promijenilo te je za ulaganja u digitalizaciju i razvoj kompleksnih složenih, integriranih usluga predviđeno 20,4 posto sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uz 2,9 milijardi kuna u komponenti digitalnog društva i javne uprave.

Direktorica sektora digitalnih rješenja Fine Andreja Kajtaz objasnila je da je sustavom e-Poslovanjem agencija riješila javne usluge za poslovne subjekte i sustave za autorizaciju i punomoći, odnosno objedinila set usluga za građane i tvrtke i to za sve besplatno.

Predsjednik Uprave Apis IT-a Saša Bilić istaknuo je da su automatizacijom poduzetnici pošteđeni "papirologije", odlaska i čekanja na šalterima.