c S
Dnevne novosti

ECHR: Ruska istraga Navaljnijevog trovanja nije bila adekvatna

07.06.2023 06:40 PARIZ, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak je presudio da istraga ruskih vlasti o navodnom trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog iz 2020. nije bila adekvatna, pa je odredio da mu Rusija treba isplatiti 40 tisuća eura odštete. 
Navaljni, najistaknutiji ruski oporbeni političar, u kolovozu 2020. je preživio navodni pokušaj trovanja tijekom leta u Sibiru. Zapadni laboratoriji objavili su da je otrovan nervnim agensom. Liječen je u Njemačkoj, no dobrovoljno se vratio u Rusiju 2021. nakon čega je odmah pritvoren zbog kršenja uvjetne kazne. 

Navaljni je optužio Rusiju da ga je pokušala ubiti, što vlasti odbacuju, te je pokrenuo niz procesa protiv njih putem ECHR-a. Taj sud sa sjedištem u Strasbourgu priopćio je da istraga koju su provele ruske vlasti nije bila otvorena za nadzor te da žrtvi nije dopušteno biti njen dio. Sud ističe da Rusija nije istražila tvrdnje o mogućem političkom motivu za taj pokušaj ubojstva, kao ni potencijalnu uključenost državnih agenata. Istraga se nije osvrnula ni na identifikaciju supstance kao kemijskog oružja. 

„Kao takva, istraga nije bila u mogućnosti predvoditi utvrđivanje relevantnih činjenica i identifikaciju te, ako je to primjereno, kažnjavanje odgovornih. Zbog toga se ne može smatrati adekvatnom“, stoji u priopćenju. 

Ruski parlament je u lipnju 2022. glasao o prekidu jurisdikcije ECHR-a na njenom teritoriju. Navaljni i njegovi bližnji podnijeli su toj instituciji gotovo 30 slučajeva. Glasnogovornica ECHR-a rekla je Reutersu da je Rusija bila članica suda i Vijeća Europe u vrijeme trovanja te da će se stoga presuda primijeniti.