c S
Dnevne novosti

EK pokrenuo postupak protiv Mađarske u okviru mehanizma uvjetovanosti

28.04.2022 07:05 BRUXELLES, 27. travnja 2022. (Hina) - Europska komisija je u srijedu pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

“Identificirali smo pitanja koja bi mogla predstavljati kršenja vladavine prava i koja utječu na proračun EU-a”, izjavila je na konferenciji za novinare potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnosti Vera Jourova.

Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja službenu opomenu. Pismo je, u ime Komisije, poslao povjerenik za proračun Johannes Hahn, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet mjeseci. Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor na pismo, a Komisija nakon toga ima mjesec dana za analizu mađarskog odgovora. Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz europskih fondova kako bi se kompenzirao učinak na proračun EU-a zbog utvrđenih povreda.

Konačnu odluku donose države članice i to dvostrukom većinom - najmanje 15 država članica mora glasati za, a one moraju predstavljati najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Prema izvorima iz Komisije, postupak je pokrenut zbog ozbiljne zabrinutosti u vezi s mađarskim korištenjem sredstava iz europskog proračuna, između ostaloga, zbog uvjeta za provedbu javnih nabava, manjka kontrole i transparentnosti u korištenju fondova i nedovoljne borbe protiv prijevara i korupcije.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. siječnja 2021.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz europskog proračuna, obratile su se u ožujku prošle godine Sudu EU-a i zatražile njezino poništenje, a Sud je u veljači ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtjev.