c S
Dnevne novosti

EK ponovila preporuke za otvaranje pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom

03.03.2020 07:05 BRUXELLES, 2. ožujka 2020. (Hina) - Europska komisija u ponedjeljak je objavila izvješća o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije u području vladavine prava, ponovivši svoju raniju preporuku da obje zemlje zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora.
"Obje zemlje ostvarile su dodatne opipljive i održive rezultate te tako opravdale Komisijinu preporuku da se s njima otvore pregovori o pristupanju", kaže se u priopćenju Komisije. Nakon što je u veljači predstavila prijedlog nove metodologije za vođenje pristupnih pregovora, nova izvješća o napretku trebala bi otkloniti posljednje prepreke za pozitivnu odluku zemalja članica. Očekuje se da će do kraja ovoga mjeseca zemlje članice donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Na sastanku na vrhu u listopadu prošle godine Francuska je blokirala odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, dok su protiv otvaranja pregovora s Albanijom osim Francuske bile i Danska i Nizozemska. Većina zemalja članica Unije i čelnici europskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja "povijesnom pogreškom", između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

U pitanju je i vjerodostojnost EU-a jer je Sjevernoj Makedoniji obećano otvaranje pregovora ako pristane na dogovor s Grčkom o promjeni službenog imena zemlje.  Europska komisija (EK) je početkom veljače predložila novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Otvaranje pregovora s te dvije zemlje jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.U sklopu nastojanja oživljavanja europske perspektive za zemlje jugoistoka Europe, Hrvatska organizira sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Komisija kaže da joj je "zapadni Balkan prioritet" te najavljuje da će na zagrebačkom samitu predstaviti investicijski plan za to područje."Pri tome se 2020. slijedi trostrani pristup. Komisija je 5. veljače iznijela prijedlog da se proces pristupanja EU-u potakne tako što bi on postao vjerodostojniji, dinamičniji, predvidljiviji i politički jasniji. Komisija u isto vrijeme čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije jer obje provode dogovorene reforme. Treće, Komisija će u okviru priprema za sastanak na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji će se 6. i 7. svibnja održati u Zagrebu predstaviti investicijski plan gospodarskog razvoja regije", ističe Komisija.