c S
Dnevne novosti

EK preporučuje odstupanja od fiskalnih pravila i 2023. godine

24.05.2022 07:15 BRUXELLES, 23. svibnja 2022. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak preporučila da se odstupanje od fiskalnih pravila zadrži do kraja sljedeće godine kako bi države članice mogle nastaviti proračunskim sredstvima pomagati gospodarstvu.

"Komisija smatra da su ispunjeni uvjeti za zadržavanje odredbe o odstupanju od Pakta o stabilnosti i rastu tijekom 2023. godine", navodi Komisija.

Kao ključne razloge za zadržavanje te odredbe, Komisija navodi pojačanu neizvjesnost i snažne negativne rizike za gospodarske prognoze u kontekstu rata u Ukrajini, dosad nezabilježeno visoke cijena energije i kontinuirane poremećaji u dobavnim lancima.

Prema prvotnim planovima, trebalo se do kraja ove godine vratiti pravilima Pakta o stabilnosti i rastu, koji propisuje da proračunski deficit u državama članicama ne prelazi tri posto BDP-a i javni dug 60 posto BDP-a.

Odstupanje od strogih fiskalnih pravila dopušteno je na početku pandemije covida-19, u ožujku 2020. godine, kako bi države članice proračunskim sredstvima mogle braniti radna mjesta i pomagati gospodarstvu.