c S
Dnevne novosti

EK usvojila smjernice za primjenu mehanizma uvjetovanosti

03.03.2022 07:10 BRUXELLES, 2. ožujka 2022. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu usvojila smjernice za primjenu mehanizma uvjetovanosti, što je nužni korak za donošenje konkretnih mjera o uskrati sredstava iz proračuna EU-a u slučajevima ustrajnog kršenja načela vladavine prava

“Današnje smjernice unijet će dodatnu jasnoću dok Komisija nastavlja rješavati svaku povredu načela vladavine prava povezanu s proračunom EU-a. Mi moramo osigurati da je svaki euro i svaki cent potrošen za ono što je namijenjen i sukladno načelima vladavine prava”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. 

Komisija je čekala sa smjernicama sve dok se Sud EU-a nije izjasnio o tužbama Mađarske i Poljske.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. siječnja 2021.  Mađarska i Poljska, koje bi zbog te Uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz europskog proračuna, obratile su se u ožujku prošle godine Sudu EU-a i zatražile njezino poništenje.

Sud EU-a prošli je mjesec u potpunosti odbacio njihove tužbe. U smjernicama se detaljno objašnjava kako će se Uredba primjenjivati. Između ostaloga, opisuju se uvjeti za donošenje mjera, uključujući što bi bile relevantne povrede načela vladavine prava i kako će se procjenjivati utječu li ili postoji li rizik da bi mogle utjecati na financijske interese EU-a na dovoljno izravan način. 

Zasad nije poznato kada bi Komisija mogla uputiti prvo službeno pismo zbog povrede te Uredbe. Prema nekim okvirnim procjenama, trebat će od pet do devet mjeseci za donošenje konkretne mjere na temelju te Uredbe. Komisija još nije odobrila nacionalne planove za oporavak i otpornost Mađarske i Poljske. Nagađa se da se to neće ni dogoditi prije parlamentarnih izbora u Mađarskoj, početkom travnja.