c S
Dnevne novosti

EP traži od Komisije da "hitno" primijeni mehanizam poštivanja vladavine prava

11.03.2022 07:20 ZAGREB/STRASBOURG, 10. ožujka 2022. (Hina) - Europski parlament pozvao je u četvrtak Europsku komisiju da "hitno djeluje" i primijeni mehanizam po kojemu se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava, nakon što je prošloga mjeseca najviši sud EU-a odbacio tužbu Mađarske i Poljske protiv tog mehanizma.

EP "poziva Komisiju da hitno djeluje i da odmah primijeni mehanizam uvjetovanosti u pogledu vladavine prava", navodi se u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u četvrtak s 478 glasova za, 155 protiv i 29 suzdržanih.

Europski parlament također "naglašava da je krajnje vrijeme da Komisija ispuni svoje dužnosti čuvarice Ugovora i da odmah reagira na ozbiljna kršenja načela vladavine prava koja su u tijeku u nekim državama članicama, a koja predstavljaju ozbiljnu opasnost za financijske interese Unije u pogledu pravedne, zakonite i nepristrane raspodjele sredstava EU-a, posebno u okviru podijeljenog upravljanja" te ističe da "svako daljnje odgađanje može imati ozbiljne posljedice".

Najviši sud Europske unije odbacio je prošloga mjeseca tužbu Poljske i Mađarske protiv europskog mehanizma kojim se za narušavanje vladavine prava neke zemlje članice kažnjava uskratom novca iz europskih fondova. Mađarska i Poljska podnijele su pojedinačne tužbe Sudu Europske unije u kojima su zatražile da se Uredba poništi, tvrdeći da je ona protivna Ugovorima o EU-u.

Mađarskoj i Poljskoj još nije odobren nacionalni plan za oporavak i otpornost iako su još prije nekoliko mjeseci predale svoje planove Europskoj komisiji. Navedene dvije zemlje prvotno su blokirale donošenje plana za oporavak EU-a od pandemije, da bi na kraju kompromisno pristali na odgodu primjene mehanizma uvjetovanosti do presude Suda EU-a.

Varšava i Budimpešta poručuju da je riječ o ideološki motiviranoj presudi te o zadiranju u državni suverenitet. Mehanizam pokriva slučajeve u kojima je europski proračun izravno ugrožen kršenjem vladavine prava.

Europarlamentarci su rezolucijom pozdravili spomenutu presudu te su poručili da "nedjelovanje i blagi pristup prema oligarhijskim strukturama i sustavnom kršenju vladavine prava oslabljuje cijelu Europsku uniju i narušava povjerenje njezinih građana".