c S
Dnevne novosti

EP: Zabrana pobačaja u SAD-u bila bi tragedija za žene u cijelom svijetu

10.06.2022 07:05 ZAGREB/STRASBOURG, 9. lipnja 2022. (Hina) - Ako Vrhovni sud SAD-a ukine aktualno pravo na pobačaj u toj zemlji, to će imati ogromne posljedice na zdravlje i prava žena diljem svijeta, poručili su eurozastupnici na ovotjednoj plenarnoj sjednici.

Europski je parlament u četvrtak usvojio izvješće kojim se zalaže da u SAD-u, kao i drugim zemljama, pobačaj i dalje bude legalan pa time i siguran. Taj stav dijeli 364 zastupnika, dok je njih 154 bilo protiv, a 37 suzdržano.

U srijedu uoči glasovanja Europski je parlament održao burnu raspravu o pravu na pobačaj, s fokusom na SAD i na to kako će eventualna odluka tamošnjeg Vrhovnog suda da zabrani pobačaj, odnosno poništi presudu Roe protiv Wadea iz 1973., utjecati na ostatak svijeta.

Većina zastupnika smatra da bi to ugrozilo žene i u drugim zemljama, posebno u onima koje već pokušavaju pobačaj staviti izvan zakona. “Zabrana prava na pobačaj bila bi tragedija ne samo za žene u SAD-u nego i žene u Europi”, istaknula je zastupnica Hilde Vautmans iz kluba Renew.

Na raspravi je govorio i hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić (SDP/S&D), jedan od izvjestitelja za ovaj tekst. Upozorio je da se prijetnje pobačaju “ne bave samo pobačajem, već su one mnogo šire, opasnije i perfidnije”.“Šokirao nas je nacrt mišljenja Vrhovnog suda u SAD-u koji bi, ako se ostvari, za mnoge žene diljem te zemlje značio noćnu moru”, rekao je Matić, dodavši da bi “gotovo odmah ili vrlo brzo” nakon toga 26 saveznih država izmijenilo svoje zakone i učinilo pobačaj nelegalnim i nedostupnim. To bi natjeralo žene da pobačaj obavljaju kod nestručnih pojedinaca i u nesigurnim uvjetima zbog čega godišnje u svijetu već umire 23.000 žena, istaknuo je Matić.

Upozorio je i da prijetnje pravu na pobačaj ne dolaze samo “izvana”.“U Europskoj uniji imamo državu koja uvodi registar trudnoća”, rekao je, referirajući se na Poljsku. “Taj registar će poslužiti kao još jedan alat za kriminalizaciju i progon žena i djevojaka kao i svih medicinskih stručnjaka koji su uključeni u pružanje skrbi vezane za pobačaj”, rekao je Matić. U razgovoru za Hinu istaknuo je i da je “duboko zabrinut zbog implikacija takvog registra na zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka”.

Poručio je također da se Europa treba zapitati kakav će utjecaj eventualna odluka SAD-u da ukine pravo na pobačaj imati na zakone u državama članicama EU-a. “Ništa od ovoga nije slučajno - Poljska ili SAD, postoji vrlo ozbiljan regresivni napor kojim se pokušavaju ograničiti prava žena i želim vrlo jasno reći: protiv toga ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima, jer seksualna i reproduktivna prava jesu i moraju ostati temeljna ljudska prava“, rekao je Matić za Hinu.

Brojni su zastupnici zatražili da se pravo na pobačaj ugradi i u europske ugovore kao temeljno pravo. Istaknuli su dodatno i važnost provođenja edukacije s ciljem prevencije pobačaja. No, protivnici pobačaja poručili su da svaka zemlja, tako i SAD, može raditi što god želi, pa i zabraniti pobačaj.

Iako svaka država, uključujući i članice EU-a, o tom pitanju odlučuje sama na nacionalnoj razini, EU može pružiti podršku borcima za pravo na pobačaj u SAD-u i drugdje, odnosno i u zemljama unutar EU-a, rekla je na raspravi francuska ministrica Isabelle Rome u ime Vijeća. “Ustavne odredbe i nacionalno zakonodavstvo vezano uz pobačaj nešto je u što se ne miješamo. No, iako Unija nije nadležna za pitanje pobačaja, treba reći da su ženska prava temeljna prava, a nijekanje tih prava je oblik nasilja”, dodala je.

Svjetska zdravstvena organizacija u ožujku je podsjetila kako se prema procjenama 45 posto pobačaja u svijetu odvija u nesigurnim uvjetima, a to je sve češća pojava u zemljama u razvoju kao i među marginaliziranim i ranjivim skupinama, istaknula je Rome.

Ako SAD zabrani pobačaj, to će dodatno pogoršati stanje, upozorio je i izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. On je istaknuo da se slaže s američkim predsjednikom Joeom Bideom da bi zabrana prava na pobačaj bila radikalan zaokret u američkom pravu koji bi ugrozio prava i zdravlje žena.

Tijekom rasprave u Europskom parlamentu, njemačka zastupnica Terry Reintke iz kluba Zelenih izazvala je incident jer se oglušila na upozorenje predsjedateljice da za vrijeme govora skine maramu na kojoj su bili istaknuti simboli podrške legalnom i sigurnom pobačaju.U Europskom parlamentu zabranjeno je isticanje političkih simbola. Neki od zastupnika iz konzervativnih i krajnje desničarskih klubova pokušali su zbog toga ušutkati Reintke bučnim pljeskanjem, no ona je unatoč buci završila svoj govor.

Zastupnica Karen Melchior iz kluba Renew iskoristila je ovu priliku da istakne kako pripadnici religijskih skupina mogu slobodno oko vrata nositi križ i slične simbole, dok se drugi simboli zabranjuju.

Hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić iz kluba Konzervativaca i reformista nazvao je zastupnike koji se zalažu za siguran i legalan pobačaj “promotorima pobačaja” i prozvao ih da “ignoriraju znanost”.

Komisijin potpredsjednik Dombrovskis poručio je pak na kraju rasprave da “se moramo boriti protiv nazadovanja i u Europskoj uniji i izvan nje” te da “ova rasprava pokazuje veliku angažiranost zastupnika kada su u pitanju reproduktivna i seksualna prava” što u ovom trenutku smatra važnim.

Izvješće koje osuđuje pokušaj zabrane pobačaja u SAD-u od hrvatskih europarlamentaraca su, uz Matića, podržali i ostali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Romana Jerković i Tonino Picula, kao i IDS-ov Valter Flego. Nezavisni Mislav Kolakušić i HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak bili su suzdržani. HDZ-ovi Karlo Ressler i Željana Zovko nisu glasali, kao ni Ivan Vilibor Sinčić. Pučanin Tomislav Sokol glasao je protiv, jer, kako je rekao za Hinu, smatra da Europski parlament nema razloga baviti se pravosuđem druge države, a i “pitanje pobačaja uopće nije u nadležnosti EU-a”. Protiv izvješća glasao je i Ladislav Ilčić iz grupacije konzervativaca i reformista (ECR).

Odluka Vrhovnog suda SAD-a očekuje se, prema neslužbenim saznanjima, do kraja lipnja.