c S
Dnevne novosti

Epidemiološke mjere produžene do 31. prosinca

16.12.2021 07:10 ZAGREB, 15. prosinca 2021. (Hina) - U Hrvatskoj se ovoga tjedna usporio pad broja novozaraženih, a Nacionalni stožer civilne zaštite danas će produžiti epidemiološke mjere do 31. prosinca, najavljeno je u srijedu na sjednici Vlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja 24 sata bilježimo 4671 novi slučaj koronavirusa, ovoga tjedna se usporio pad broja novozaraženih, a popunjenost bolnica i dalje je velika.

Raste broj bolesnika na intenzivnom liječenju i respiratoru

Prije tjedan dana zabilježeno je samo 80 zaraženih više. Udio novozaraženih među testiranima u zadnja 24 sata je 38,86 posto, u odnosu na prošli tjedan to je manje za 1,7 posto, a u odnosu na prije dva tjedna 18,2 posto, što znači da se pad novozaraženih usporava, rekao je Beroš.

Na bolničkom liječenju su 2253 osobe, što je pad u odnosu na tjedan ranije za 7,51 posto, no istodobno se bilježi porast bolesnika na intenzivnom liječenju sa 16 na 17 posto, kao i osoba na respiratoru, kojih je trenutno 315, sa 13 na 14 posto.

Najveći broj oboljelih imaju bolnice sjeverozapadne Hrvatske, Pula, KBC Osijek i Split.Beroš ističe da se pomno prati razvoj situacije s omikron varijantom koja je zaraznija od drugih varijanti covida-19 i predstavlja veliki globalni rizik jer zasad nije poznato kakve će epidemiološke posljedice i karakteristike imati u zimskim uvjetima i koliko može izmaknuti imunitetu postignutom preboljenjem i cijepljenjem protiv ranijih varijanti.

U tijeku je zajednička nabava Europske komisije za dva antivirusna lijeka protiv covida - molnupiravir i inhibitor proteaze, koji su namijenjeni lakše oboljelim pacijentima s velikim potencijalom razvoja teških oblika bolesti. Njihova prednost je u načinu primjene - prvi se primjenjuje na razini primarne zaštite, a drugi u primarnoj zaštiti i u bolničkim uvjetima.

Hrvatska je sudjelovala i u zajedničkoj nabavi monoklonalnih protutijela, osigurano je 1800 doza tog lijeka za pacijente s rizikom od težih oblika bolesti. Lijek se primjenjuje u bolnicama, a trebao bi stići 20. prosinca.

Beroš je osudio plakate s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama u blizini zdravstvenih ustanova ocijenivši kako se radi o "porazu zdrave pameti bez premca".

Sedam odluka o produljenju epidemioloških mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer danas donijeti sedam oduka kojima se postojeće epidemiološke mjere produljuju do 31. prosinca.

Pet odluka odnosi se na ograničavanje okupljanja, prelaska preko graničnih prijelaza, korištenje maski, rad trgovina i javni prijevoz.

U Odluci o ograničavanju okupljanja uvodi se novost vezana uz javna okupljanja i događanja na otvorenom s više od 100 osoba, koje će se moći održati samo ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo a ne kao dosad HZJZ. 

Odluka o privremenoj zabrani ulaska u Hrvatsku više se ne odnosi na područje Hong Konga, rekao je Božinović.

Na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava uvedene su posebne sigurnosne mjere u djelatnost socijalne skrbi. Obvezno je testiranje na covid i za zaposlenike Centra za posebno skrbništvo, a covid potvrda je obvezna i za korisnike centara za socijalnu skrb, njihovu pratnju i sve posjetitelje.