c S
Dnevne novosti

ESLJP - Države mogu zabraniti komuniste

24.12.2021 07:20 ZAGREB, 23. prosinca 2021. (Hina) - Europski sud za ljudska prava presudio je, baveći se slučajem iz Rumunjske, da države imaju pravo ukinuti političke stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija, nego nastavljaju s političkim idejama na potpuno istom tragu, piše u četvrtak Večernji list.

Zabrana rada takvih stranaka "nužna je u demokratskom društvu", presudio je ESLJP u jučer objavljenoj presudi u Strasbourgu. 

Tužbu je pokrenuo Organizacijski odbor za registraciju Rumunjske komunističke partije (PCR). PCR je, kao partija, prestala postojati 1989., ali pojavilo se novo društvo koje je pokušalo osnovati novu stranku istog imena i programa. Sud u Bukureštu je u svibnju 2014. odbio registrirati tu stranku, presudivši da stranački program, koji zagovara politiku totalitarne i ekstremističke prirode, predstavlja opasnost za nacionalu sigurnost. Na primjer, politički cilj "vraćanja otuđenog nacionalnog blaga" rumunjski je sud protumačio kao protivan poštivanju prava na privatno vlasništvo kao temeljnog prava.  

Organizacijski odbor za registraciju PCR-a potom se žalio ELJSP-u, tražeći da se ponište odluke rumunjskih sudova, pozivajući se na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja, propisane Europskom konvencijom o ljudskim pravima. 

ESLJP odbacio je tu žalbu i presudio da ograničavanje slobode udruživanja može biti opravdano u slučajevima poput ovoga, jer stranka koja se ne distancira, nego nastavlja promicati dokazano zločinačke i totalitarne političke ideje, može zaista predstavljati opasnost za demokratsko društvo. 

U Rumunjskoj postoje druge komunističke partije, a problem s ovom je što želi nastaviti politički djelovati kao diskreditirana stara partija. Organizacijski odbor novog PCR-a mogao je napisati svoje temeljne dokumente na način da budu usklađeni s rumunjskim zakonodavstvom i da ne predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost i temeljna načela demokracije, zaključili su jednoglasno europski suci.    

Želja da se spriječi politička formacija koja je ozbiljno zloupotrebljavala vlast tijekom duljeg razdoblja povijesti, i koja je uspostavila totalitarni režim, snažnija je od prava na udruživanje, proizlazi iz presude. Iako se radi o potencijalnom, ne o postojećem političkom djelovanju, zloupotrebe koje se takvim potencijalnim djelovanjem mogu pojaviti su vrlo ozbiljne, jer ono vodi u kršenje principa vladavine prava i temelja demokracije, smatra ESLJP.

Stoga je presuđeno da, upravo zbog temeljnih sloboda iz članka Europske konvencije o ljudskim pravima na koje se tužitelji pozivaju, komunistička stranka može i treba biti zabranjena.

Članak 11. te Konvencije izrijekom kaže da se "ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanja tih prava osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, sprječavanja nereda ili zločina, zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i slobode drugih", piše dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec.