c S
Dnevne novosti

EU će surađivati s talibanima samo ako budu poštovali temeljna prava

18.08.2021 07:00 BRUXELLES, 17. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - EU će nakon povratka talibana na vlast surađivati s novom afganistanskom vladom samo ako bude poštovala temeljna prava, uključujući prava žena i ako osigura da teroristi ne koriste afganistanski teritorij, izjavio je u utorak šef europske diplomacije Josep Borell.

On je stav EU-a iznio nakon hitnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova na kojemu se raspravljalo o munjevitom talibanskom zauzimanju afganistanske prijestolnice Kabula. "Moramo stupiti u kontakt s vlastima u Kabulu ... talibani su dobili rat, pa ćemo morati razgovarati s njima", rekao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka. Uskoro ćemo morati započeti dijalog da bi se spriječile potencijalna migracijska katastrofa i humanitarna kriza, dodao je Borrell. Istaknuo je da je prioritet EU-a evakuacija svojeg osoblja i njihovih afganistanskih suradnika iz Kabula. Obećao je da će EU usred "pogoršanja humanitarne situacije u Afganistanu" nastaviti pružati pomoć građanima te zemlje. "Suradnja s bilo kojom budućom afganistanskom vladom bit će uvjetovana mirnim i uključivim rješenjem i poštivanjem temeljnih prava svih Afganistanaca, a pritom mislim na žene, mlade ljude i pripadnike manjina, kao i poštivanjem međunarodnih obveza Afganistana. Ona će biti uvjetovana i predanošću u borbi protiv korupcije, a od nove vlade očekujemo i da onemogući terorističkim organizacijama korištenje afganistanskog teritorija", rekao je Borell.

Pozvao je sve strane da omoguće siguran i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći afganistanskim ženama, muškarcima i djeci u potrebi, među kojima je i mnoštvo raseljenih osoba unutar države. "EU poziva talibane da u svim okolnostima poštuju svoje obveze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. EU će poduprijeti i zemlje koje graniče s Afganistanom da se što uspješnije suoče s priljevom i sve većim protokom izbjeglica i migranata", rekao je Borell.