c S
Dnevne novosti

EU dovršio reformu tržišta električne energije

22.05.2024 08:05 BRUXELLES, 21. svibnja 2024. (Hina) - Vijeće EU-a u utorak je konačno potvrdilo reformu tržišta električne energije koja bi trebala osigurati stabilnije cijene, manje ovisne od cijene fosilnih goriva i bolju zaštitu potrošača u budućim krizama.

“Današnji dan označava prekretnicu za EU prema zelenijoj budućnosti bez ugljika. Usvajanjem reforme tržišta električne energije osnažujemo potrošače, osiguravamo sigurnost opskrbe i utiremo put stabilnijem, predvidljivijem i održivijem tržištu energije”, izjavila je belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten. 

Reforma se sastoji od jedne uredbe i jedne direktive, koje će potrošačima osigurati pravo na ugovore s fiksnom ili fleksibilnom cijenom te veći pristup informacijama o drugim mogućnostima. Države članice će moći zabraniti opskrbljivačima obustavu isporuke električne energije ugroženim kupcima. Cijene električne energije odletjele su u nebo nakon ruskog napada na Ukrajinu, kada se Europska unija nepripremljeno morala odreći ruskih fosilnih goriva.

Prema dosadašnjim pravilima, cijene električne energije temeljile su se na cijeni fosilnih goriva koja se upotrebljavaju u struje, prema načelu redoslijeda vrijednosti. To znači da cijenu električne energije određuje najskuplji energent koji se koristi za njezinu proizvodnju, a to je bio plin koji je višestruko poskupio nakon ruskog napada na Ukrajinu. 

Prema novim pravilima, građanima će biti dostupniji ugovori s obveznim trajanjem i fiksnim cijenama, fleksibilnost pri odabiru dinamičnog određivanja cijena, uz mogućnost višestrukih ili kombiniranih ugovora. Proizvođači električne energije imat će stabilnije prihode.

Reforma bi trebala potaknuti ulaganja u obnovljive izvore energije zahvaljujući dvosmjernim ugovorima za kompenzaciju razlike. Ti ugovori funkcioniraju na sljedeći način: proizvođači prodaju električnu energiju po unaprijed dogovornoj cijeni. Ako je ta cijena viša od tržišne, proizvođači taj višak prihoda preko državnog tijela raspodjeljuje krajnjim kupcima, a ako je ta cijena niža od tržišne, država će im nadoknaditi razliku u cijeni. Na taj bi način proizvođači bili sigurni da će ostvariti mininimalan povrat na takva ulaganja. 

Dvosmjerni ugovori za kompenzaciju razlike moći će se primjenjivati na ulaganja u nove objekte za proizvodnju električne energije koji se temelje na energiji vjetra, solarnoj energiji, geotermalnoj energiji, hidroenergiji bez akumulacija i nuklearnoj energiji. 

EU bi s novim pravilima trebao biti otporniji na buduće krize. U slučaju vrlo visokih cijena energije i pod određenim uvjetima, Vijeće EU moći će na prijedlog Komisije proglasiti energetsku krizu u pojedinom području ili u cijeloj Uniji. Proglašenjem takve krize, države članice će moći privremeno određivati cijene električne energije za male i srednje tvrtke te energetski intenzivne industrije.

Danas usvojena uredba stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU, a zemlje članice imat će pola godine da prenesu direktivu u nacionalna zakonodavstva. 

Komisija je predložila reformu tržišta električne energije 14. ožujka 2023. godine. Dvije zakonodavne institucije, Vijeće i Europski parlament postigli su dogovor o reformi 13. prosinca prošle godine. Europski parlament je reformu izglasao 11. travnja ove godine.