c S
Dnevne novosti

EU osnovao fond za ulaganja u čistu tehnologiju

06.07.2020 07:10 BRUXELLES, 3. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija osnovala je u petak milijardu eura vrijedan fond za ulaganja u inovativne energetske projekte s niskim razinama ugljika, poput vjetroelektrana na moru i tehnologija hvatanja ugljika i skladištenja energije.
Cilj je potaknuti kompanije da ulažu u 'zelenu' tehnologiju dijeljenjem rizika u financiranju velikih inovativnih projekata. "Ta će velika ulaganja pomoći ponovo pokrenuti gospodarstvo Europske unije i kreirati zeleni oporavak koji će dovesti do klimatske neutralnosti do 2050. godine", kazao je povjerenik EU-a za klimu Frans Timmermans. 

Europska komisija pozvala je danas kompanije da prijave projekte na natječaj. Novac će se dodjeljivati u obliku bespovratne pomoći. U sljedećih deset godina trebalo bi biti održano više takvih natječaja. Fond se financira prihodima od prodaje dozvola za emitiranje štetnih plinova a njegova ukupna vrijednost ovisit će o cijeni ugljika. Prema sadašnjim cijenama, trebala bi u 10 godina dosegnuti oko 12 milijardi eura.

Norveška tvrtka Fortum Oslo Varme bavi se proizvodnjom energije iz otpada a za Reuters kaže da će, ne dobije li potporu vlade u Oslu, na natječaj prijaviti projekt primjene tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika (CCS) u objektu u glavnom gradu Norveške. Trošak upotrebe te tehnologije radi smanjenja emisije štetnih plinova znatno je veći od cijene koju kompanije u EU plaćaju za emisiju štetnih plinova, kazala je direktorica tvrtke Jannicke Bjerkas.

"Fond za inovacije bit će ključan da se premosti ta razlika pri razvoju projekata u početnoj fazi (primjene nove tehnologije)", kazala je Bjerkas.  Projekt norveške tvrtke vrijedan je 13,1 milijardu norveških kruna (1,4 milijarde dolara) a cilj mu je hvatanje 90 posto emisije štetnih plinova odnosno oko 400 tisuća tona C02 godišnje u objektu za pretvaranje otpada u energiju.

Norveška je vlada u pismu iz svibnja ove godine, u koje je Reuters dobio uvid, izvijestila kompaniju da ne može garantirati pomoć, sugeirirajući joj da prijavi projekt europskom fondu.