c S
Dnevne novosti

EU planira ukrajinskim izbjeglicama dozvoliti boravak do tri godine

01.03.2022 07:20 SIRET, 28. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Europska unija priprema se ukrajinskim izbjeglicama dati pravo da ostanu i rade u EU-u do tri godine, rekli su u ponedjeljak visoki europski dužnosnici, dodajući da će zemlje koje graniče s Ukrajinom dobiti pomoć za prihvat izbjeglica.

Najmanje 400 tisuća ukrajinskih izbjeglica ušlo je od početka ruske invazije u Europsku uniju, kazala je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

S Ukrajinom, od članica Unije, graniče Poljska, Rumunjska, Slovačka i Mađarska. "Trebamo se pripremiti za milijune (izbjeglica)", kazala je Johansson na novinskoj konferenciji nakon posjeta graničnom prijelazu između Rumunjske i Ukrajine. Johansson je kazala kako se nada da bi se ministri unutarnjih poslova EU-a mogli dogovoriti već u četvrtak o shemi za zaštitu ukrajinskih izbjeglica.

Ministri su u nedjelju zatražili od Johansson da pripremi prijedloge za pokretanje Direktive o privremenoj zaštiti koja je donesena 2001., ali nikada do sada nije korištena. Ta direktiva, osmišljena kao odgovor na masovni dolazak raseljenih osoba u Uniju, osigurava jednaku razinu zaštite, u razdoblju od jedne do tri godine, u svim državama članicama EU-a, dok izbjeglice imaju pravo na boravišnu dozvolu te pristup zapošljavanju i socijalnoj skrbi.

Lokalni volonteri i rumunjske vlasti "pokazali su solidarnost na djelu, dokazavši da su naš temelj drugačije vrijednosti nego Putinove te da mi prakticiramo te vrijednosti", kazala je povjerenica Johansson. Međutim, naglasila je da se egzodus Ukrajinaca tiče cijelog bloka, pri čemu se mnogi koji bježe od rata već sele iz graničnih zemalja EU-a u druge zemlje u kojima živi velik broj Ukrajinaca, uključujući Italiju, Španjolsku i Njemačku.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s Johansson, rumunjski ministar unutarnjih poslova Lucian Bode rekao je da je, s obzirom na to da ljudi na ukrajinskoj strani čekaju 20 do 30 sati da uđu u Rumunjsku, ključno dogovoriti način obrađivanja dokumentacije kako bi se smanjilo čekanje na granici. Pošto je vojno sposobnim muškarcima zabranjeno napuštanje Ukrajine, u susjedne zemlje stižu uglavnom žene i djeca.