c S
Dnevne novosti

EU privremeno isključio skupinu velikih banaka iz prodaje obveznica

18.06.2021 07:05 AMSTERDAM, 17. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Europska unija privremeno je isključila skupinu velikih banaka, uključujući talijanski UniCredit, iz prodaje obveznica zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Europska komisija pomno će ispitati jesu li banke koje su prekršile propise o tržišnom natjecanju poduzele potrebne mjere kako bi spriječile spornu praksu i ponavljanje takvih slučajeva, navodi Bruxelles početkom tjedna u priopćenju za Reuters. “Do završetka provjere te institucije bit će u mreži primarnih dilera, ali ih se neće pozivati na sudjelovanje u pojedinačnim sindiciranim transakcijama", dodala je EK. Nisu precizirali o kojim je bankama riječ, ali glasnogovonica EK ukazala je na tri slučaja kartelskog udruživanja u protekle tri godine u kojima je sudjelovalo 10 najvećih banaka sa statusom primarnih dilera, posrednika u distribuciji i trgovini obveznicama.

EK je u dva odvojena slučaja u travnju i svibnju za kršenje propisa o tržišnom natjecanju kartelskim udruživajem u prodaji obveznica izrekao novčane kazne UniCreditu, Bank of America, Credit Agricoleu, Natixisu, Nomuri i Natwest Marketu (nekadašnji Royal Bank of Scotland). Deutsche Bank također je bio dio jednog od kartela ali nije kažnjen jer je obavijestio Komisiju o kršenju propisa. Barclays, Citigroup, JPMorgan i Natwest kažnjeni su 2019. za dogovaranje cijena na tržištu valuta. Skupina spada među 39 primarnih dilera u EU koji u ime Bruxellesa vode sindiciranu prodaju obveznica, prodajući ih izravno ulagačima za visoke naknade. To bi ih trebalo potaknuti da sudjeluju i u prodajama s nižim naknadama, koje će EU pokrenuti u rujnu.

Glasnogovornici UniCredita, Nomure, Bank of America, Barclaysa, Natixisa, Credit Agricolea, NatWesta, Deutsche Banka, Citija i JPMorgana nisu željeli komentirati informaciju o isključenju iz prodaje obveznica. Glasnogovornica EK istaknula je da će banke "u određenom trenutku" ponovo moći sudjelovati u prodajama. EU je u utorak pribavio 20 milijardi eura prodajom prve obveznice za financiranje fonda za oporavak europskog gospodarstva od koronakrize, podsjeća Reuters. Potražnja je prema podacima na stranici EK bila sedam puta veća od ponuđenog iznosa. Glavni menadžeri izdanja bili su BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo i Morgan Stanley, a asistirali su im Danske Bank i Santander.