c S
Dnevne novosti

EU spremna pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa - Michel

30.12.2020 08:07 BRUXELLES, 29. prosinca 2020. (Hina)  Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
"U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću", objavio je Michel na Twitteru. "Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu", dodao je.Povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič je rekao da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je spreman pomoći. "Pratimo situaciju u  Hrvatskoj. Naš ERCC je spreman pomoći", poručio je Lenarčič.

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama. Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih EU država članica. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođene velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

Ranije u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zatražila je od Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

Snažan potres jakosti 6,2 stupnja pogodio je oko podneva središnji dio Hrvatske, izazvavši veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim mjestima. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama.