c S
Dnevne novosti

EU: Zagreb među 100 gradova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030.

02.05.2022 07:10 ZAGREB, 29. travnja 2022. (Hina) - Grad Zagreb jedini je hrvatski grad izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., izvijestila je u četvrtak Europska komisija.

Više od 65 posto potrošnje energije u svijetu i više od 70 posto emisija ugljičnog dioksida odnosi se na gradska područja, u kojima žive tri četvrtine stanovništva Unije.

Radi osmišljavanja potrebnih inovacija za postizanje klimatske neutralnosti do 2030., iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. - 2023. izdvojit će se 360 milijuna eura. Mjere će se usredotočiti na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje. Gradovima će biti pruženi prilagođeni savjeti i pomoć na platformi koja će se pokrenuti u sklopu projekta NetZeroCities, ali i financijska sredstva i mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima.

Takozvana misija za gradove također otvara prilike za razmjenu primjera dobre prakse među građanima, čije uključivanje i potiče. Gradovi će izraditi ugovore, koji će uključivati plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, a u tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor.

Ukupno se 377 europskih gradova prijavilo za sudjelovanje u projektu, a u 100 odabranih gradova živi 12 posto stanovništva EU-a. Misija za gradove jedna je od pet misija Unije usmjerenih na globalne izazove poput klimatskih promjena, obnove prirode i borbe protiv raka.