c S
Dnevne novosti

Europski revizorski sud: Kompanije zagađuju, porezni obveznici plaćaju

07.07.2021 07:00 BRUXELLES, 6. srpnja 2021. (Hina/dpa) - Troškovi zagađenja koje su prouzročile kompanije često se svaljuju na leđa europskih poreznih obveznika, iako bi ih trebao snositi onaj tko je nanio štetu okolišu, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).
U EU vrijedi načelo "troškove snosi zagađivač", što bi značilo da bi štetu trebale plaćati tvrtke i da bi trebale uložiti potrebna financijska sredstva kako bi spriječile, kontrolirale ili sanirale zagađenje. Primjer je instalacija filtera koji smanjuju zagađenje zraka ili vode, navodi revizor. "To također znači da bi, u teoriji, trebali plaćati za posljedice koje društvo trpi zbog zagađenja trpi, primjerice posljedica po naše zdravlje", rekao je revizor Viorel Stefan u ponedjeljak.

Zemlje EU-a pak i dalje saniraju zagađenje novcem iz državnog proračuna, primjećuje ECA.Portugal je 2011. identificirao 175 napuštenih rudnika koje je trebalo očistiti od metalnih sulfida i radioaktivnih materijala i EU je za sanaciju rezervirao 9,1 milijardu eura u razdoblju od 2015. do 2021. godine. Kompanije se pak nije moglo pozvati da snose troškove jer više ne postoje ili ne snose pravnu odgovornost, navode u ECA-i. Nepoštivanje ekoloških standarda godišnje generira 55 milijardi eura troškova i izgubljenih prihoda, citira Stefan procjenu čiji izvor nije naveo."Do sada su europski porezni obveznici prečesto bili prisiljeni snositi troškove koje su trebali platiti zagađivači", zaključio je revizor. Kompanije bi prema načelu "troškove plaća zagađivač" trebale plaćati i osiguranje za slučaj štete u okolišu, a tu je obvezu dosada uvelo samo sedam zemalja EU-a, uključujući Irsku, Španjolsku i Italiju, ističe ECA.