c S
Dnevne novosti

Europski sud doveo u pitanje integritet poljskog pravosuđa

07.10.2021 07:15 LUKSEMBURG, 6. listopada 2021. (Hina/dpa) - Najviši sud Europske unije ponovno je doveo u pitanje integritet poljskog pravosuđa presudom objavljenom u srijedu koja se tiče načina imenovanja sudaca.

Europski sud (ECJ) donio je presudu u slučaju poljskog suca Waldemara Zureka koji je kritizirao reforme vlade i prosvjedovao protiv svog degradiranja u drugo vijeće pri regionalnom sudu. Takav premještaj bez pristanka u suprotnosti je s načelom neuklonjivosti i neovisnosti sudaca, rekao je ECJ, navodi se u priopćenju suda. Sudac se žalio protiv premještaja na nižu poziciju, ali je njegovu žalbu odbacilo Vijeće za izvanrednu kontrolu i javne poslove Vrhovnog suda (CECPA). Tada je u tom vijeću bio sudac kojega je imenovao poljski predsjednik, a Zurek je tvrdio da je to protivno pravilima Vrhovnog suda. ECJ je istaknuo da je na poljskim sudovima da odluče je li sudac CECPA-e doista imenovan u suprotnosti s tim pravilima.

Posljednjih godina vladajuća stranka Pravo i pravda uvela je niz promjena za koje kritičari kažu da ugrožavaju neovisnost pravosuđa, što je proizvelo napetosti između Varšave i Bruxellesa. Prošloga mjeseca je Europska komisija zatražila od ECJ-a da kazni Poljsku zbog neimplementiranja presude o ukidanju disciplinskog vijeća Vrhovnog suda.ECJ još nije odgovorio na taj zahtjev. Poljski Vrhovni sud također bi trebao u četvrtak donijeti presudu o tome ima li prednost poljski ustav ili ugovori Europske unije.