c S
Dnevne novosti

Europski sud odobrio francuska ograničenja platformama za najam nekretnina

23.09.2020 07:20 LUXEMBOURG, 22. rujna 2020. (Hina/dpa) - Francuski zakoni kojima se od najmodavaca traži da prije ustupanja nekretnine u kratkoročni najam putem digitalnih platformi traže dozvolu gradskih vlasti u skladu je s europskim zakonima, presudio je u utorak Europski sud pravde (ECJ). 
Slučaj se odnosi na dvije tvrtke koje su pariške gradske vlasti kaznile zato što su iznajmile garsonijeru "klijenteli u prolazu”, kako su ih opisali u ECJ-u, ne ishodivši prethodno potrebnu dozvolu. Tvrtke su se žalile na kaznu na najvišem prizivnom sudu u Francuskoj, koji se potom obratio ECJ-u kako bi dobio smjernice o primjeni pravila EU-a o unutarnjem tržištu.

Suci ECJ-a ocijenili su da su francuski zakoni, koji se odnose na gradove s najmanje 200 tisuća stanovnika, u skladu sa zakonima EU-a, poduprijevši time pravo država članica da rješavaju probleme nestašice stanova. "Borba protiv nestašice stanova za dugoročni najam ima prioritete jer proizlazi iz javnog interesa”, zaključio je sud sa sjedištem u Luxembourgu, prema priopćenju za tisak, ublaživši time napetosti na tržištu nekretnina.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo izrazila je u utorak zadovoljstvo presudom ECJ-a. „Ta pobjeda, koju je očekivao niz gradova, označava prekretnicu u regulatornom okviru za sezonski najam nekretnina i predstavlja korak naprijed u borbi da se svima zajamči pravo na smještaj", napisala je na Twitteru. Francuska prijestolnica, poput još nekoliko europskih gradova, posljednjih nekoliko godina pokušava ograničiti aktivnosti platformi za kratkoročni najam, poput Airbnb-ja, jer ih brine veliki skok cijena najma.

Predmet se sada vraća francuskim sudovima radi donošenja konačne presude koja bi trebala biti donesena u vrlo kratkom roku.