c S
Dnevne novosti

Europski sud potvrdio nagodbu Europske komisije i Gazproma

03.02.2022 07:20 BRUXELLES, 2. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Europski sud potvrdio je u srijedu nagodbu Europske komisije s ruskim plinskim divom Gazpromom nakon njegovog pristanka na izmjenu strukture cijena plina i osiguravanja pristupa konkurencije infrastrukturi u istočnoj Europi.

Gazprom je ponudio ustupke kako bi izbjegao kaznu koja je mogla dosegnuti i 10 posto njegova međunarodnog prihoda i Bruxelles ih je 2018. prihvatio. Ruski plinski div napustio je tako sustav kojim je vezao cijene plina za cijene nafte i obavezao se klijentima ponuditi mogućnost nižih cijena u slučaju njihova značajnog otklona od cijena na zapadnouropskim tržištima, tumači Reuters.

U prosincu cijene plina u Europi dosgnule su rekordne razine, daleko više od onih u Gazpromovim dugoročnim ugovorima o opskrbi, napominje novinska agencija. Ruska je pak tvrtka nagodbom bila prisiljena ukinuti i ugovorne odredbe koje su njezinim klijentima branile preprodaju plina. Poljska plinska tvrtka PGNiG pokušala je osporiti njihovu nagodbu EK i Gazproma na luksemburškom Općem sudu, zatraživši ujedno poništenje odluke EK o odbacivanju njihove tužbe protiv Gazproma.

„Opći sud smatra da osporena odluka nije kompromitirana proceduralnim i materijalnim greškama koje je naveo podnositelj", stoji u priopćenju.

Suci su ipak poništili odluku Komisije o odbacivanju PGNiG-ove tužbe protiv Gazproma, objasnivši da Bruxelles nije poštivao proceduralna prava poljske tvrtke.

"Presuda Općeg suda znači da Europska komisija mora preispitati pritužbu PGNiG-a", napisao je na Twitteru izvršni direktor poljske tvrtke Pawel Majewski. Gazprom nije želio komentirati presudu. Poljska kompanija može se žaliti na presudu Sudu EU-a. Njezina objava vremenski se poklopila sa zaoštravanjem ukrajinske krize, primjećuje Reuters.

Zapad optužuje Rusiju da je u blizini granice s Ukrajinom nagomilala oko 100.000 vojnika i EU se priključio prijetnji sankcijama Moskvi u slučaju napada na susjednu zemlju, unatoč tome što uvelike ovisi o isporuci ruskog plina, podsjeća Reuters